JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarinvesteringarna dyker i år
I år kommer halvledarindustrins samlade investeringar i produktionsutrustning att minska med närmare 20 procent jämfört med i fjol. Det spår analysföretaget Gartner i en reviderad rapport.
Strax innan årsskiftet spådda analyshuset Gartner att halvledarindustrins investeringar i produktionsutrustning kommet att minska med 10 procent i år jämfört med år 2007. Men den svaga amerikanska ekonomin i kombination med en kollapsad DRAM-marknad gör att företaget nu spår en ännu sämre investeringsvilja i halvledarindustrin under år 2008.

Färska siffror från Gartner pekar på att halvledarbolagen i år investerar 47,5 miljarder dollar. Det är en minskning på 19,7 procent från ifjol. Klart är att den spruckna DRAM-bubblan nu sätter sina spår.

– Sedan vår senaste uppdatering i december har DRAM-företagen minskat sina investeringsplaner så pass att vi nu kommit till den punkt att vi förutspår att den hamnar på minus 47 procent, medan minnesindustrin i sin helhet backar 29 procent under 2008, säger Klaus Rinne, på Gartner.

De enda ljuspunkterna inom detta område är logiktillverkare som nu börjar visa intresse för att på allvar gå till 45 nm-teknik samt halvledarfoundyn som har ett behov av att investera i ökad produktionskapacitet för 65 nm, menar Gartner.

– Men vi förväntar oss inte att det är många företag som investerar, utan den totala investeringen i produktionsutrustning för logik kommer att minska med 7,6 procent under året, säger Klaus Rinne

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)