JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 25 februari 2020 VECKA 09
Aktieägarna i förhoppningsbolaget Obducat skjuter efter ett antal turer till 55,3 miljoner kronor till företaget, räknat före emissionskostnader. Trots att teckningstiden förlängdes och att företaget presenterade flera ordrar under teckningstiden är det långt kvar till de 138,6 miljoner kronor som ledningen hoppats på.
Obducat, som grundades 1989, men som ändrat inriktning några gånger sedan dess fokuserar idag på nanoimprintmaskiner, i princip stämplar som klarar mycket små geometrier. De kan användas vid till exempel tillverkning av hårddiskar och integrerade kretsar. Än så länge handlar det dock mest om forsknings- och utvecklingsverksamhet hos kunderna.

Företaget omsatte 33 miljoner kronor i fjol och gjorde en förlust på 48 miljoner kronor.

I februari flaggade Obducat för att företaget behövde fylla på kassan igen, denna gång med cirka 100 miljoner kronor. På en extra bolagsstämma den 3 mars fastlades det behövda beloppet till 138 569 145 kronor.

En vecka senare avslöjade nyhetsbyrån Direkt att företagets tekniska chef, Babak Heidaris, stoltserat med en teknologie licentiatexamen på felaktiga grunder. Byrån ifrågasatte också delar av innehållet i prospektet i en artikel den 19 mars.

Redan den 26 mars förlängde företaget teckningstiden.

När utfallet nu presenteras står det klart att Obducat fick in 55,3 miljoner kronor från sina aktieägare. Företaget skriver därför i ett pressmeddelande: ”Då ca 40 procent av emissionens högstabelopp tecknades avser styrelsen att föreslå årsstämman att besluta om ett bemyndigande för att ha beredskap att genomföra en riktad emission i syfte att säkerställa det tidigare kommunicerade kapitalbehovet.”
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)