JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 25 februari 2020 VECKA 09
Den statliga indiska operatören BSNL har bjudit in Ericsson och de andra stora telekombolagen i världen att ge offerter på världens hittills enskilt största GSM-affär - 93 miljoner linjer. Enligt BSNL kan kontraktet vara värt i storleksordningen 400 miljarder rupier, motsvarande 58 miljarder kronor. Tack vare orderns storlek hoppas BSNL kunna pressa priset per linje till rekordlåga 70 dollar.
Inbjudan att delta i upphandlingen har redan skickats ut till Ericsson, Nokia-Siemens, Motorola, Nortel, Alcatel-Lucent, Huawei och ZTE. Offerterna ska vara inlämnade den 16 juli.

Inget bolag kommer dock att få hela ordern. Kontraktet är uppdelat i fyra zoner, och en leverantör ska maximalt få bygga i två av dessa.

Av de 91 miljoner linjerna är 21 miljoner reserverade för 3G-tjänster. För att öka konkurrensen är därtill offerterna för varje zon uppdelad i fyra delar: 2G och 3G-utrustning, driftsstöd och affärsstöd, där var och en kan offereras separat.

- De här klausulerna ökar möjligheterna för mindre bolag att delta i upphandlingen, säger en talesman för BSNL till den indiska tidningen The Economic Times.

Priskraven är mycket tuffa. För GSM-linjerna indikerar BSNL en prislapp på 70 dollar per linje. I höstas handlade BSNL för 90 dollar per linje, en nivå som Nokia-Siemens avstod från att leverera på. Analytikern Greger Johansson på analysföretaget Redeye säger till nyhetsbyrån Direkt att han därför inte tror att vare sig Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent eller Motorola kommer att kunna ge några konkurrenskraftiga erbjudanden. Däremot tror han att Ericsson och Huawei blir de som slåss om huvudbeställningarna.

- Huawei har troligen möjlighet att leverera till de prisnivåer som BSNL kräver, säger Johansson till Direkt.

Med rekordordern kan BSNLs abonnentstock fyrdubblas. Operatören har i dagsläget 36 miljoner mobilabonnenter, vilket gör den till tvåa på marknaden efter Bharti Airtel med 64 miljoner abonnenter.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)