JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 27 januari 2020 VECKA 05
Mobilnäten i Afrika byggs nu ut mycket snabbt. Det senaste året har 70 miljoner nya GSM-linjer installerats, vilket gör att nära hälften av kontinentens 600 miljoner invånare nu bor i områden med GSM-täckning.
Fallande priser på utrustning och drift, parat med stora investeringar från såväl inhemska som internationella operatörer, gör att allt större delar av Afrika får tillgång till mobil kommunikation. Under det senaste året har 70 miljoner nya linjer installerats, varav 46 miljoner i områden som tidigare inte haft någon GSM-täckning. Totalt finns idag 282 miljoner GSM-linjer på kontinenten, enligt mobilföretagens samarbetsorganisation GSM Association som denna vecka har ett möte i Kairo.

Mobilnät är ofta den enda möjligheten till kommunikation i Afrika - hela kontinenten har bara 35 miljoner fasta telefonlinjer. Men trots att ett område stort som Frankrike täckts av nya mobilnät det senaste året återstår alltjämt en yta stor som USA och Kina tillsammans innan hela Afrika får täckning. I dessa områden bor drygt 300 miljoner människor.

Utbyggnaden kommer att fortsätta i samma snabba takt. I oktober berättade GSM Association att operatörerna i länderna söder om Sahara planerar att de närmaste fem åren investera sammanlagt över 50 miljarder dollar för att där nå täckning av 90 procent av befolkningen.

För att det ska bli verklighet krävs dock enligt GSM Association att regeringarna tilldelar mer spektrum, i synnerhet för mobilt bredband. Därtill finns i flera länder en rad ekonomiska hinder för utbredningen, som särskilda skatter och avgifter för såväl mobilsamtal som operatörslicenser och statsägda monopol som tar ut obefogat höga avgifter för internationella samtal, konstaterar organisationen.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)