JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mälardalen ska industrianpassa sin forskning

Med hjälp av 10 miljoner kronor från Vinnova ska Mälardalens högskola knyta närmare band mellan sin elektronik- och mjukvaruforskning och den svenska industrin. I projektet medverkar ABB, Ericsson, Prevas, Volvo CE och CC Systems.
Målet med projektet, kallat Hi5, är att förbättra den industrinära forskarutbildningen och öka intresset för ingenjörsutbildningar. Initiativet kommer från institutionen för datavetenskap och elektronik, där professor Ivica Crnkovic leder arbetet. Projektet har precis fått 10 miljoner kronor i anslag från Vinnova.

Målet ska nås på tre sätt, genom ökat samarbete på Mastersutbildningarna, i första hand masterprogrammet för mjukvarukonstruktion, ökad rörlighet mellan akademi och industri för forskarstudenter och utökat samarbete med industrin för disputerade forskare.

- Projektet ska bidra till att forskarutbildningen bättre anpassas till industrin, säger Ivica Crnkovic i ett pressmeddelande.

- Detta är inte alls vanligt inom den akademiska världen men det känns mycket positivt. Starka forskare från både Sverige och övriga världen kommer att på detta sätt kunna etablera värdefulla kontakter både inom industrin och akademin, säger han.

De deltagande företagen bidrar med erfarenhet, specialistkunskap och kännedom om verkliga projekt. I gengäld får de ta del av aktuella forskarrön och därtill möjlighet till kontakt med studenter och forskare, vilket kan vara intressant inte minst för framtida anställning.

- Vi får möjlighet att tidigt stifta bekantskap med duktiga studenter, säger Christer Ramebäck på Prevas, ett av de deltagande företagen.

Förutom Prevas medverkar Ericsson, ABB, Volvo Construction Equipment och CC Systems i projektet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)