JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2000 bilder på en tumnagel
Halvledarjätten Intel och minnesgiganten Micron släpper nu vad man påstår är världens först NAND-minne tillverkat i 34 nm-teknik. Minnet är tillverkat i flernivåsteknik, lagrar 32 Gbit och ryms i en vanlig TSOP-kapsel med 48 anslutningar.
Det är inom det gemensamma minnesbolaget IM Flash Technology som Intel och Micron utvecklat det nya NAND-minnet, som påstås vara världens första om 32 Gbit som får rum i en TSOP med 48 ben.

Företagen hävdar att varje enskilt chips kan lagra   2 000 högupplösta bilder eller 1 000 sånger på en mp3-spelare. Skär man istället upp kiselskivan i matriser om åtta chips och stackar två sådana matriser på varandra kan man skapa en minneskrets som lagrar 64 Gbyte, vilket enligt Intel och Micron är tillräckligt för att spela in 40 timmar högupplöst video.

Prover släpps om någon vecka medan, medan masstillverkningen är planerad till andra halvan av detta år.

Flera frågar sig dock om detta är bra för överproduktionen av NAND-minnen. Analysföretaget Objective Analysis menar att draget åtminstone gagnar Intel och Micron. Endera ger det dem en chans att tjäna pengar trots extremt tuffa tider, eller så får de lida i mindre utsträckning än konkurrenterna samtidigt som de kapar åt sig marknadsandelar, är analysföretagets slutsats.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)