JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dubai bygger kiseldal

Emiratet Dubai är i full färd med att skapa en teknikstad – Dubai Silicon Oasis – med utbildning, företag och infrastruktur i världsklass. Pengar är ingen barriär här, utan ett verktyg. Frågan är bara om attraktionskraften i ökenlandskapet är tillräckligt hög.
- Det är inte bara en teknikpark vi bygger, utan en stad för 150 000 människor säger projektets teknikchef Dr. Jihad Kiwan.
Dubai är världen snabbast växande stad. Här byggs världens högsta hus just nu, världens lyxigaste hotell och världens största flygplats.

– Heathrow har tre parallella landningsbanor. Vi bygger en ny flygplats och startar med sex parallella banor, för att sedan expandera till elva, säger Dr. Jihad Kiwan, teknikchef för Dubai Silicon Oasis Authority (DSOA) till Elektroniktidningen.

Men det är inte nog med detta. Lagom innan oljan sinar helt planerar regimen att bygga upp en teknikstad på en yta av 7,2 kvadratkilometer tänkt att attrahera elektronikföretag från världens alla hörn som fokuserar på allt från kretskonstruktion, kretstillverkning, test och montering till systemutveckling och mycket annat.

EDA-jätten Synposys och biltillverkaren Porsche är två exempel på storföretag som redan finns på plats. Sedan några månader tillbaka har Synopsys lett uppbyggnaden av Dubai Circuit Design Center, som ska bli regionens första avancerade center för kretskonstruktion. Porsches bidrag är ett regionalt huvudkontor.

Tittar man på framtida tillväxtområden så är solenergi ett som tros passa som handen i handsken för solrika Dubai. I USA jobbar också DSOA-representanter med att försöka locka företag som utvecklar solcellsteknik i olika former, men ännu är den jakten i sin linda.

Utbildning är också en viktig del i satsningen att bygga ett tekniknav i Dubai. DSOA har också lyckats sy ihop ett samarbete med det amerikanska universitetet Rochester Institute of Technology. Universitetet ska således finnas på plats inom två år med högskoleingenjörs- och civilingenjörsutbildningar, men tanken är att vissa kurser ska vara igång redan till hösten.

– Men det är viktigt att förstå att det inte är enbart är en teknikpark som vi bygger, utan en stad för 150 000 människor, säger Dr. Jihad Kiwan.

Med det vill han poängtera att det inom stadens gränser även kommer att byggas mängder av bostäder – första etappen av två är redan klar – sjukhus, affärscentrum samt skolor för alla åldrar, då även högre utbildning utanför teknikområdet.

Om Dubai kommer att lyckas med sin föresats att skapa en teknikstad i världsklass är omöjligt att säga i nuläget. Om bara pengar avgör går det sannolikt bra, men skeptikerna anger två argument som talar mot en framgång: varken kunder eller välutbildad arbetskraft finns där idag.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)