JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST maxar fabriken i Crolles
Halvledarjätten ST Microelectronics ska investera 3 miljarder kronor i sin fabrik Crolles2 för att lyfta den från FoU- och pilotanläggning till fullskalig produktionsenhet. Siktet ligger på geometrier på 32 och 22 nm, i processer utvecklade inom ramen för konsortiet IBM Common Platform.
Medan Texas Instruments och många andra halvledarjättar minskar eller avvecklar sina egna produktionsanläggningar fortsätter ST Microelectronics att investera. Tremiljardersinvesteringen i Crolles2 ska produktionstakten öka från dagens 2700 kiselskivor i veckan i 65 och 45 nm-teknik till mellan 4500 och 5000 skivor i veckan med nästa generations halvledarteknik.

I anläggningen har hittills halvledarkollegorna Freescale och NXP varit delägare, men ST är mitt i arbetet att köpa ut dessa, för en summa som enligt tidningen EE Times också ligger kring 3 miljarder kronor. De affärerna ska vara klara i juli eller juli, och då ska också 45 nm-processen vara kvalificeras.

Exakt hur snabbt tempo nyinvesteringarna ska hålla återstår att se. STs vd Carlo Bozotti säger till EE Times att Crolles ska bli STs primära produktionsställe för 32 och 22 nm-produktion, och att investeringarna ska ske i den takt kunderna kräver och även beroende på hur fort produktionen av äldre kretsar kan läggas ut på foundries.

Trots att Freescale och NXP snart inte längre är delägare i Crolles2 så fortsätter de som FoU-partner till ST. Bland annat har Freescale och ST gemensamt utvecklat teknik för att integrera flashminne i system på kisel, som idag fungerar på 90 nm men som nu ska portas till 65 nm. Bozotti har vid flera tillfällen utfärdat mer eller mindre öppna inbjudningar att delta i FoU-arbetet i Crolles.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)