JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
När de flesta andra analytiker sänker sina prognoser för årets halvledarförsäljning gör Gartner tvärtom. Höjningen är inte så stor - från 3,4 till 4,6 procent - men det är en viktig markering att halvledarindustrin står stark i ett tufft allmänekonomiskt klimat.

Försäljningen av pc och mobiler har varit stabil under årets första kvartal, trots att det allmänna ekonomiska läget är tufft. Det är huvudskälet till att Gartner nu höjer ribban och tror att årets halvledarmarknad ska nå 287 miljarder dollar, upp från fjolårets 274 miljarder.

Gartners halvledarförutsägelser har i år varit svajigare än på länge. I december trodde företaget på 6,2 procents tillväxt, vilket kapades till 3,4 procent i mars bara för att nu höjas igen.

Branschorganisationen, WSTS, snudd på halverade nyligen sin prognos, från 9,1 till 4,7 procent, med motiveringen att fjolåret slutade svagt och att man inte såg några tecken till förbättringar under årets första kvartal.

Samtidigt konstaterar halvledarbolagens samarbetsorgan SIA, Semiconductor Industry Alliance, att försäljningen under april i år var 6 procent högre än april i fjol, och att året hittills varit 4,3 procent bättre än fjolåret. Och vore det inte för prispressen på DRAM och NAND-flash skulle förbättringen i april uppgå till hela 12 procent.

Någon ny spådom för helåret 2008 vill dock inte SIA ge ännu - en sådan är planerad till 11 juni.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)