JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI och Qualcomm klarar Atomanfallet

Med den nya Atomprocessorn vill Intel slå sig in på marknaden för handhållna konsumentprodukter. Enligt analysfirman Forward Concepts kommer det inte att gå så bra i segmentet för mobila Internetterminaler, så kallade MID. Där kommer Texas instruments och Qualcomm att dela på den större kakan.

I slutet av 90-talet utkämpades ett tyst krig mellan PDA:erna och mobiltelefonerna som mobilerna gick segrande ur. Ett liknande krig håller nu på att segla upp mellan avancerade mobiler och bärbara datorer, skriver Forward Concept.

Det handlar om så kallade mobila Internetterminaler, MID. En pryl som klarar olika typer av multimedia, är uppkopplad mot Internet och nästan ryms i fickan. MID:en har en tryckkänslig skärm på fyra tum eller sex tum som även styras med rörelser. Företaget räknar inte Iphone som en MID, den har för liten skärm. Dessutom krävs tv-mottagare och möjlighet att driva en tv-skärm.

Dessa nya livsstilprylar kommer att växa från 305 000 i år till 40 miljoner år 2012. Snittpriset förväntas ligga på 300 dollar.

Om man istället tittar på kiselinnehållt kommer marknaden för integrerade kretsar till dessa produkter att växa från 29 miljoner dollar i år till 2,6 miljarder år 2012. Här finns det flera företag som vill vara med och dela på kakan, bland annat de två största mobilkretsleverantörerna TI och Qualcomm men även pc-giganten Intel med sin nya Atomprocessor.

Forward Concepts spår dock att Intel får det svårt att bli lika dominerande i detta segment som i stationära och bärbara datorer.

Bäst chans har Intel i affärssegmentet där kunderna vill ha kompatibilitet med sin fasta arbetsplats (läs x86) och de kan nöja sig med kortare batteritider.

TI har sin beprövade Omap-plattform och Qualcomm sin Snapdragon som båda baseras på Arm-processorn. Företagen har dessutom en gedigen radiokunskap vilket gör att de kan konkurrera i alla segment, spår Forward Concepts.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)