JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensor i kontaktlins mäter ögats tryck

För den som lider av grön starr är ökat tryck i ögat en allvarlig riskfaktor. Forskare vid University of California har tagit fram en kontaktlins med en inbyggd elektronisk sensor som mäter trycket.
Att mäta trycket inne i ögat är något som idag görs på läkarmottagningar. Men för patienter med glaukom, grön starr, kan ökat tryck vara en riskfaktor långt innan det orsakar obehag. Det ökade trycket uppstår då de kanaler som normalt leder bort vätska ur ögongloben är förträngda eller blockerade, vilket orsakar ökat tryck på hornhinnan och kan skada synnerven med permanenta synskador som följd.

Forskare vid University of California i Davis har därför tagit fram en kontaktlins med inbyggd trycksensor. Det rör sig om en prototyp där en krets av tunna silvertrådar etsats in i en kontaktlins. Kretsen ändrar spänning som en funktion av trycket.

Processen att etsa fast silversensorn i kontaktlinsens polymer av typen PDMS är långt ifrån trivial. Men forskningsledaren Tingrui Pan säger till tidningen Technology Review att han hoppas att sensorn på sikt ska kunna användas i normala kontaktlinser och då ge patienter med grön starr möjlighet att kontinuerligt mäta ögats tryck i hemmiljö.

Än så länge är det dock långt dit. I prototypen upptar sensorn så stor del av linsen att synen försämras radikalt. Därtill är varken spänningsmatningen eller kommunikationen med sensorn lösta. En tanke är att använda någon form av RFID för dessa ändamål.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)