JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distributörer ser lågkonjunkturen plana ut

Under årets andra kvartal minskade de europeiska halvledardistributörerna sin försäljning med 3,6 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det var ändå betydligt bättre än vad distributörernas samarbetsorganisation Dmass väntat sig. Siffrorna är enligt organisationen ett tecken på att lågkonjunkturen är på väg att ta slut.
Jämfört med första kvartalet var nedgången 3,3 procent, och för hela första halvåret var nedgången 5,6 procent jämfört med första halvåret 2007. Trots dessa negativa siffror är Dmass, Distributors' and Manufacturers' Association of Semiconductor Specialist, optimistisk om framtiden för den europeiska halvledarmarknaden.

- Nedgången under andra kvartalet var betydligt lägre än under det första. Om inget oväntat händer så borde konjunkturcykeln plana ut, säger Dmass ordförande Ian Bass i ett pressmeddelande.

Enligt organisationens statistik klarade sig östra Europa bäst, med en uppgång på 11 procent under kvartalet. Ryssland och de baltiska staterna växte allra mest, med mellan 23 och 25 procent. Tyskland visade snudd på oförändrad försäljning. Norden, Frankrike, Italien och Schweiz fick alla se små nedgångar, mellan 3 och 5 procent, medan Storbritannien och länderna i Benelux hörde till förlorarna med tapp mellan 14 och 16 procent. Siffrorna bör dock tas med en nypa salt då Dmass medlemmar endast står för mellan 70 och 85 procent av halvledarförsäljningen på varje marknad.

Noterbart är att Dmass rapporterar försäljningsminskningar för både programmerbar logik och standardlogik på över 10 procent. Även flashminnen och lysdioder backade. Bättre gick det för DSP:er och processorer, samt rf-kretsar och Dram, som alla ökade med mellan 7 och 11 procent. Analoga och diskreta kretsar visade svag försäljningsnedgång.

Ett skäl till Ian Bass optimism är att nedgången på marknaden inte beror på vikande efterfrågan, utan snarare på prisras och den svaga dollarn, två faktorer som mycket väl kan ändras inom det närmaste året.

- Höga bränslepriser och ekologiska kundkrav kan också göra att flera tillverkare förändrar sin produktionsstrategi och tar hem tillverkning till Europa, säger Ian Bass.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)