JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Norska Energy Micro, som har ambitionen att utveckla världens mest strömsnåla 32-bitsprocessor, har fått en utvecklingsorder från en icke namngiven kund värd 5 miljoner dollar under fem år.
Ordern är ett genombrott för Energy Micro, som grundades så sent som i fjol av Chipconveteranerna Geir Förre och Öyvind Janbu med målet att ta fram en så strömsnål 32-bitsprocessor som möjligt. Företaget vill inte avslöja vem kunden är, men berättar att det handlar om en "världsledande tillverkare av batteridrivna produkter med lång livslängd".

Kunden får tillgång till Energy Micros produkter i familjen EFM32, baserade på Arm-kärnan Cortex M3. Produkterna ska anpassas till kundens behov, och kunden ska därtill sponsra en del av utvecklingsarbetet. Specifikationen av EFM32 blev klar i maj, men kretsarna är ännu inte officiellt lanserade - de väntas nå marknaden i mitten av nästa år.

Energy Micro satte redan från början upp höga mål. Ambitionen är att inom tio år ha nått en omsättning kring ett par hundra miljoner dollar och då ha en marknadsandel på en procent. Förutom styrkretsarna ska bolaget även ta fram såväl analoga som digitala periferikretsar.

Grundplåten till Energy Micro kommer från de pengar grundarna Förre och Janbu fick då deras tidigare bolag Chipcon såldes till Texas Instruments. Därtill har Innovation Norway, Norges motsvarighet till Vinnova, gett visst ekonomiskt stöd. Den färska ordern uppgår dock till betydligt större summor än de redovisade grundinvesteringarna.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)