JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
På endagskonferensen Tillförlitlighet 2008 ska konsulten Lars Wallin presentera de tester som gjorts på de kretskort som producerades i den levande produktionslinan på mässan Elektronik/EP i januari. Men redan nu säger han att resultaten lämnar mycket att önska.
- En kontraktstillverkare med så här dålig kvalitet skulle inte klara sig länge, säger han.

När testerna på de kretskort som konsulten Lars Wallin låtit producera på mässgolvet nu börjar bli klara så visar det sig att de hade betydligt fler fel och defekter än vad som var känt från början. Av tolv producerade satser höll bara två eller tre måttet.

- Det mesta av det vi gjorde på mässgolvet skulle inte hålla måttet hos någon kommersiell tillverkare. Det visar att tillförlitlig produktion är svårare än man kan tro, säger Lars Wallin.

Testerna är utförda av Triab i Vällingby och Saab i Järfälla. Triab har tittat på lödningarna medan Saab har undersökt korten och komponenterna med röntgen och akustiskt mikroskop.

- Det räcker med ett enda misstag, till exempel att man råkar få in en komponent avsedd för blyad produktion i en blyfri lödprocess, för att det ska bli katastrof. Det kan se perfekt ut vid en första inspektion, men ändå finnas små sprickor i substraten inne i BGA-kapslarna eller försvagningar av bondtrådarna som inte syns på röntgen utan bara visar sig i akustiskt mikroskop, berättar han.

De tolv produktionskörningarna gjordes med olika kombinationer av lodpastor, ytbehandlingar och andra processparametrar. Enligt Lars Wallin visar testerna hur viktigt det är att ha kontroll på vilka parametrar som fungerar bra tillsammans.

- Det här är ett verkligt problem för många kontraktstillverkare, inte minst inom militär och medicinsk teknik där kunderna kan kräva en viss pasta eller en viss ytbehandling.

Korten har även utsatts för långtidstester med temperaturcyklingar, och resultaten därifrån är ännu inte framme.

Konferensen Tillförlitlighet 2008 äger rum den 3 september på Stockholmsmässan i Älvsjö, och det är där alla resultaten ska presenteras. Lars Wallin berättar att ett 50-tal personer har anmält sig hittills, och därtill ett 20-tal utställare. Fler anmälningar droppar in kontinuerligt.

- Jag hoppas på uppemot hundra betalande besökare, säger han.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)