JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telekomprofessor till IVA

Per Ödling, professor i telekommunikation i Lund, har utsetts till akademisekreterare för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Hans jobb blir att se till så att IVAs kompetens kommer till sin rätt inom industrin och näringslivet.

Akademisekreteraren är närmast att jämföra med en vice vd, och ska utgöra länken mellan industrin och den akademiska världen. I jobbet ingår att ansvara för IVAs interna verksamhet, det akademiska nätverket, mötes- och seminarieverksamheten. Tjänsten har nu tillträtts av en av Sveriges tyngre telekomprofiler.

Per Ödling blev professor 2003, i ämnet Telekommunikation som i Lund soreterar under institutionen för Elektronik och informationsteknik. Han är sedan tidigare docent och filosofie doktor i signalbehandling, även detta i Lund. Därtill har han lett Sveriges enda forskningsgrupp inom bredband/DSL.

En stor del av sin tid som professor har han tillbringat på Ericssons DSL-laboratorium som forskar inom trådburen kommunikation och ansvarar för koncernens standardisering av bredbandssystem.

Tidigare har Per Ödling jobbat i tio år på Telia, bland annat med VDSL-standarden, tio år på Ericsson och tre år vid ett österrikiskt telekomforskningsinstitut i Wien.

 

Elektroniktidningen publicerade en längre intervju med Per Ödling i januari 2004, se länk

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)