JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple planerar 40-45 miljoner Iphone 3G

Under det närmaste året tänker Apple producera 40-45 miljoner av sin mobilmodell Iphone 3G. Det är betydligt mer än vad någon analytiker tror att företaget kommer att lyckas sälja, inte minst i ljuset av företagets tekniska problem med modellen.

Enligt de flesta analytiker kommer Apple i år att sälja runt 11 miljoner Iphone 3G, och omkring 25 miljoner nästa år. Somliga är mer optimistiska, som Gene Munster på analyshuset Piper Jaffray, som tror att omkring 13 miljoner kommer att säljas i år, och 45 miljoner nästa år.

Enligt tidningen Business Week har dock Apple självt en än mer aggressiv försäljningsplan. En anonym källa "med insyn i verksamheten" säger till tidningen att företaget planerar att producera mellan 40 och 45 miljoner enheter av modellen de närmaste 12 månaderna - mer än 50 procent över de mest optimistiska analytikernas spådomar.

Som jämförelse kan nämnas att Sony Ericsson sålde 103 miljoner mobiler i fjol, vilket renderade företaget en global marknadsandel kring 9 procent. Nokia sålde över fyra gånger så många mobiler.

Officiellt har Apple bara sagt att man planerar sälja 10 miljoner Iphone 3G under 2008. Något säljmål för 2009 har företaget inte kommunicerat. I dagsläget ligger produktionstakten 150 000 enheter om dagen, enligt Business Weeks källa, vilket skulle motsvara en årstakt på 39 miljoner, räknat på femdagarsvecka.

Om Apples försäljningsökning ska bli verklighet måste företaget komma ut på fler marknader och komma tillrätta med sina tekniska problem. Idag finns Iphone 3G i 22 länder, men säljstart i 20 till planeras starta denna vecka. Och under nästa år väntas även Ryssland och Kina begåvas med Iphoneleverantörer. Huruvida det blir den fullfjädrade Iphone 3G som säljs där eller någon billigare variant återstår att se - nätet är fullt av rykten om att en lågpris-Iphone ska presenteras på mässan Macworld i januari.

De tekniska problemen, som av flera källor kopplats till en basbandskrets från Infineon, har ännu inte stört försäljningen. Framför allt har det gällt svårigheter att få kontakt med 3G-nätet. Apple har inte erkänt några problem, men dock gått ut med en programvaruuppdatering. Som dock enligt bloggar och andra  källor på Internet inte lyckats åtgärda felet och därtill i vissa fall orsakat nya problem. Business Weeks källa säger att inga förändringar i produktionen är planerade utifrån problemet.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)