JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Telekomjätten Alcatel-Lucent kommer att utse holländaren Ben Verwaayen, förr chef på BT Group, till vd och fransmannen Philippe Camus, förr vd på flygjätten EADS, till styrelseordförande, skriver tidningen Wall Street Journal.
Genom att utse två européer till toppchefer hoppas bolaget få slut på de fransk-amerikanska slitningarna som plågat bolaget sedan fusionen mellan franska Alcatel och amerikanska Lucent blev ett faktum 2006, skriver Wall Street Journal. Just de skilda värderingarna sägs vara en viktig orsak till problemen för det tidigare ledarparet, ordförande Serge Tchuruk och vd Patricia Russo.

Fusionen var tänkt som ett sätt att bli starkare i kampen med såväl Ericsson och Nokia-Siemens som kinesiska ZTE och Huawei. Men efter sex kvartal i rad med förlust och ett ras för aktien till en tredjedel av värdet 2006 tvingades Tchuruk och Russo kasta in sina respektive handdukar.

Den nya ledarduon har gedigen chefserfarenhet från europeisk högteknisk industri. Ben Verwaayen ges äran av att ha väckt nytt liv i brittiska telekomoperatören BT under de sex år han basat där. Innan dess jobbade han dessutom på Lucent. Philippe Camus, förr en av EADS två vd:ar, har stor erfarenhet av att överbrygga kulturskillnader. Flygjätten EADS, som bland annat gör Airbus och stridsplanet Eurofighter, är ett konsortium med tysk och fransk dominans med spanska inslag och huvudkontor i Holland. Camus är idag även vd i en amerikansk investmenbank och ett franskt mediebolag.

I sina nya roller kommer Philippe Camus att stationeras i New York medan Ben Verwaayen ska sitta på huvudkontoret i Paris.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus