JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 27 januari 2020 VECKA 05
NEC har ingått ett flerårigt avtal med IBM om utveckling av nästa generation halvledarprocesser i 32nm-teknik. Därmed blir NEC det åttonde halvledarbolaget som tar klivit in i den gemensamma plattformsalliansen ledd av IBM.
Det krävs samarbete för att utveckla nästa generation halvledarprocesser. Att som ensamt företag ta kostnaden blir allt för tungt. Det medger allt fler halvledarbolag, nu även NEC.

Japanska NEC har visserligen sedan tidigare ett samarbete med Toshiba kring 45 nm- och 32nm-teknik. Nu vill företaget dock utöka sin sfär av samarbetspartner och har således skrivit på ett samarbetsavtal med IBM som innebär att företaget kliver in i en sju företag stark utvecklingsallians styrd av just IBM. Sedan tidigare ingår Chartered, Freescale, Infineon, Samsung, ST Microelectronics och Toshiba i alliansen, jämte IBM.

Målet inom alliansen är att utveckla framtida CMOS-processer i 32 nm och därunder. I sitt utvecklingsarbete har alliansen redan bland annat rapporterat höjd prestanda och minskad effektförbrukning genom att övergå till en metallgate med högt k-värde. En sådan övergång kan, enligt IBM, förbättra prestanda i en 32 nm-konstruktion med 35 procent, jämfört med en 45 nm-process, då arbetsspänningen hålls konstant. Samtidigt hävdar företaget att effektförbrukningen kan sänkas med 30 till 50 procent – matningsspänningen avgör – när man går från 45 nm till 32 nm.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)