JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NEC går med i IBM:s processallians

NEC har ingått ett flerårigt avtal med IBM om utveckling av nästa generation halvledarprocesser i 32nm-teknik. Därmed blir NEC det åttonde halvledarbolaget som tar klivit in i den gemensamma plattformsalliansen ledd av IBM.
Det krävs samarbete för att utveckla nästa generation halvledarprocesser. Att som ensamt företag ta kostnaden blir allt för tungt. Det medger allt fler halvledarbolag, nu även NEC.

Japanska NEC har visserligen sedan tidigare ett samarbete med Toshiba kring 45 nm- och 32nm-teknik. Nu vill företaget dock utöka sin sfär av samarbetspartner och har således skrivit på ett samarbetsavtal med IBM som innebär att företaget kliver in i en sju företag stark utvecklingsallians styrd av just IBM. Sedan tidigare ingår Chartered, Freescale, Infineon, Samsung, ST Microelectronics och Toshiba i alliansen, jämte IBM.

Målet inom alliansen är att utveckla framtida CMOS-processer i 32 nm och därunder. I sitt utvecklingsarbete har alliansen redan bland annat rapporterat höjd prestanda och minskad effektförbrukning genom att övergå till en metallgate med högt k-värde. En sådan övergång kan, enligt IBM, förbättra prestanda i en 32 nm-konstruktion med 35 procent, jämfört med en 45 nm-process, då arbetsspänningen hålls konstant. Samtidigt hävdar företaget att effektförbrukningen kan sänkas med 30 till 50 procent – matningsspänningen avgör – när man går från 45 nm till 32 nm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)