JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk IPTV-server in hos Alcatel-Lucent

Svenska Edgewares IPTV-servrar blir en del av Alcatel-Lucents IPTV-erbjudande. Det är ett genombrott för Edgeware och första gången som företaget nått ett så omfattande avtal med en ledande telekomtillverkare.
Alcatel-Lucent är en av de ledande aktörerna inom IPTV-marknaden, med över 50 kunder och en marknadsandel på 13,5 procent. Framför allt har företaget varit framgångsrik med sitt "middleware" och sin videoserver.

Nu ska Edgewares videoservrar Orbit 2x och Reflex 2x integreras med Alcatels videoserver kallad 5910. I Alcatels produkt ingår ett abstraktionslager mellan videoservarna och IPTV-bolagens så kallade middleware, som döljer komplexiteten för operatörerna. Poängen är att utbyggnaden kan göras snabbt och effektivt, och att Edgewares utrustning kan fungera i samma system som Alcatels tidigare IPTV-system som är mer baserade på standarddatorer.

Edgewares servrar stöder strömmande media över såväl RTSP som HTTP-protokollen. Bland funktionerna märks beställvideo (video on demand), beställ-tv (tv on demand), snabbspolning (time shift tv), möjlighet att pausa i direktsändning och nätverksbaserade personliga videospelare, så kallade nPVR, network personal video recorder. Till skillnad mot andra videoservrar har Edgeware inga hårddiskar utan enbart flashminnen, vilket ökar tillförlitligheten och minskar effektförbrukningen.

Tack vare partnerskapet med Alcatel-Lucent ökar Edgeware radikalt sina marknadskanaler och kan därtill dra nytta av den franskamerikanska jättens expertis och kompetens inom IPTV-nätutbyggnad.

- Men vi jobbar med flera av de stora telekomtillverkarna, och vi hävdar att vi är industristandard för videoservrar säger Edgewares vd Joachim Roos.

Han berättar att intresset för företaget och dess produkter är mycket stort nu, inte minst efter mässan IBC tidigare i veckan.

- Det är ett enormt intresse, kanske framför allt för webb-tv, säger han.

Företagets videoserver finns än så länge bara i en version, som visserligen kan bestyckas med mer eller mindre minne för att passa olika kunder. Men Joachim Roos ser inget behov av fler varianter.

- Vi ligger mitt i "sweetspot". Visst förekommer önskemål om skalning både uppåt och neråt. Men uppåt kan vi få flera system att fungera som ett enda, och nedåt har vi ett licenssystem som gör att kunderna kan få attraktiva priser från 2 Gbit/s, för att sedan öka i takt med behoven, säger han.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)