JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 31 mars 2020 VECKA 14
Per Eriksson, generaldirektör för Vinnova, blir ny rektor för Lunds Universitet från 1 januari.

 

Två personer stod på Lunds universitets korta lista över kandidater till rektorsposten, Per Eriksson och Vetenskapsrådets generaldirektör Per Omling. Universitetetsstyrelsen har nu fattat beslutet att föreslå Eriksson för regeringen, som fattar det slutgiltiga beslutet. I så fall tillträder Per Eriksson den 1 januari.

- Jag kommer att göra mitt yttersta för att vi skall uppnå visionen "ett av Europas absolut främsta universitet", säger Per Eriksson i ett pressmeddelande.

- Per Eriksson är kvalificerad för uppdraget och är väl förankrad vid Lunds universitet. Han har dessutom erfarenhet av europeiskt forskningssamarbete, och har stor erfarenhet av att jobba med näringslivet och samhället, den så kallade tredje uppgiften, kommenterar universitetsstyrelsens orförande Allan Larsson för nyhetsbrevet Rapidus.

Per Eriksson har varit såväl student som lärare och forskare vid Lunds universitet, där han disputerade inom telekommunikationsteori och signalbehandling 1981 och verkade som professor fram till 1989. Innan han kom till Vinnova 2001 var han dessutom rektor för högskolan i Blekinge i elva år.

Vem som efterträder honom på Vinnova är inte klart, men vice generaldirektör Lena Gustafsson är en naturlig kandidat som åtminstone tillförordnad generaldirektör.

Pär Omling får i stället ett annat uppdrag - Allan Larsson har föreslagit att han ska ta över dennes roll som chefsförhandlare om att få forskningsanläggningen ESS till Lund.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)