JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
Ska Sony Ericsson dra ner ännu mer? Sälja gränssnittsföretaget UIQ? Pressa sina konsulter och andra underleverantörer ännu mer? Satsa eller inte satsa på nya plattformen Xperia X1? Ryktena går varma på Internet inför företagets kvartalsbokslut som presenteras nästa fredag.
Att mobiljätten Sony Ericsson har problem är ingen hemlighet. Efter ett par goda år visade andra kvartalet i år att vinsten så gott som raderats ut, och den hägrande tredjeplatsen på listan över de stora mobiltillverkarna förbyttes mot en femteplats. Företaget är i full färd att genomföra ett sparpaket där bland annat 2000 anställda ska bort, i bland annat Kista och Raleigh i North Carolina. Inför årets tredje kvartalsbokslut är det därför inte konstigt att ryktena surrar.

Tidningen Forbes har talat med ett antal analytiker som menar att företaget kommer att krympa sin produktportfölj, för att fokusera än mer på medel- till högkostnadssegmentet.

- Bolaget kommer att ha färre modeller. Det har bestämt sig för att bli mindre, men mer lönsamt, säger analytikern Martin Nilsson på Carnegie till Forbes.

Forbes spekulerar också i att Sony Ericsson vill sälja sin halva av UIQ, det Ronnebybaserade bolag man äger ihop med Motorola som gör gränssnitt till smartmobiler. Både Sony Ericsson och Motorola har gått med i Nokias numera öppenkällkodsbaserade Symbian Foundation, och då blir behovet av UIQ inte lika stort, resonerar tidningen. UIQ har nära 400 anställda, och diskuterar sedan i somras en halvering av den siffran med lokala fackföreningar.

- Vi ser över alla möjligheter, säger UIQs styrelseordförande Colin Tucker till Forbes.

Därtill kan det blivande flaggskeppet Xperia X1 möjligen komma att säljas enbart i USA.På bloggen USEB, the Unofficial Sony Ericsson Blog, indikerar i alla fall företagets teknikchef Mats Lindoff det.

- Jo, man kan säga att den är primärt för USA-marknaden, citeras Lindoff.

Han hintar också om att Xperia kan få ett syskon baserat på Googles plattform Android. Men resurserna räcker inte till allt, och en mobil baserad på Symbian Foundations plattform ligger före i kön.

- Vi kommer att lansera en Symbian Foundation-mobil nästa år. Det kommer att komma några riktigt highend Xperiamobiler, citeras han på bloggen.

Samtidigt hävdar tidningen Ny Teknik att Sony Ericsson krävt en tioprocentig prissänkning från sina konsulter och andra underleverantörer, och att denna prissänkning inte ska vara förhandlingsbar. Tonläget är oförsonligt, rapporterar Ny Teknik.

- Så uppträder man bara inte. Det handlar ju om ingångna avtal med uppsägningstid, säger en upprörd men anonym underleverantör till tidningen.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)