JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 9 april 2020 VECKA 15
Halvledarjätten AMD delas i två delar. Fabrikerna tas över av ett konsortium från oljestaten Abu Dhabi, som startar ett nytt foundry kallat Foundry Co. Totalt investerar Abu Dhabis regering upp till 8,4 miljarder dollar i verksamheten.

Efter att i decennier ha varit den eviga tvåan på pc-processormarknaden har nu AMD presenterat en omstruktureringsplan av det större slaget. Med hjälp av upp till 8,4 miljarder dollar från Abu Dhabi, ett av sju länderna i Förenade Arabemiraten, ska företaget delas i två delar, en för produktion och en för försäljning och utveckling. Resterna av AMD blir i praktiken en fabrikslös processortillverkare.

Fabrikerna ska framöver ingå i ett nytt foundry, enkelt nog kallat Foundry Co, som även ska ta tillverkningsuppdrag från andra aktörer i konkurrens med TSMC, UMC, Chartered och andra kiselsmedjor. Foundry Co ska ägas till 56 procent av Abu Dhabi, som betalar 2,1 miljarder dollar för sin andel. Resterande andel blir kvar i AMDs ägo.

Foundry Co tar över alla AMDs fabriker, däribland verksamheten i tyska Dresden. AMDs skrinlagda planer på en ny fabrik där, liksom en annan ny fabrik i staten New York, ska återupplivas. Om AMD, eller snarare det nya foundryt, bestämmer sig före nyår för ett fabriksbygge i New York har delstaten lovat 1,2 miljarder dollar i subventioner.

Totalt har Abu Dhabi lovat satsa mellan 3 och 6 miljarder dollar på nybyggen under de närmaste åren. Därtill tar det nya bolaget med stöd av Abu Dhabi hand om 1,2 miljarder av AMDs skulder, och förser det med 1,4 miljarder dollar i rörelsekapital.

Cirka 3000 av AMDs totalt 15 000 anställda följer med till det nya bolaget, enligt tidningen EE Times.

Abu Dhabi har redan intressen i AMD. I fjol köpte det statliga utvecklingsbolaget Mubadala Development 8,1 procent av aktierna. Det bolaget ökar nu sin ägarandel till 19 procent, för 314 miljoner dollar. Konstruktionen blir alltså ett korsägande, där Abu Dhabi äger 19 procent av AMD, och AMD äger 44 procent av det nya founrdyföretaget.

Med omstruktureringen sätter också AMDs chef Hector Ruiz punkt för sin gärning i bolaget. Han trappar nu ner och blir "bara" styrelseordförande i Foundry Co enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Omstruktureringen är ingen överraskning. AMD har länge pratat om att outsourca mer av sin tillverkning, och förlusterna har gjort att man inte haft råd att hänga med ärkerivalen Intel i den tekniska utvecklingen. Den nu offentliggjorda planen är dock mer omfattande än vad någon analytiker gissat.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)