JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Beska kommentarer om AMD-affären
För lite och för sent. Så kan man sammanfatta kommentarerna kring arabstaten Abu Dhabis inhopp i AMD.

Efter en lång tid av spekulationer blev det igår klart att Abu Dhabis investmentbolag ATIC köper in sig i AMD och att företagets fabriker läggs i ett nytt bolag kallat Foundy Company med oljestaten som huvudägare. Totalt får AMD därmed ett tillskott på upp till 8,4 miljarder dollar under fem år (länk).

Det kan låta som en riktig vitamininjektion men analyshuset IC Insights låter sig inte imponeras.

”AMD:s nya strategi och affärsmodell håller dem kvar som processortillverkare, men, det ändrar inte styrkeförhållandet på processormarknaden eller på foundrymarknaden under de kommande fem åren”, skriver Bill McClean på IC Insights.

Han motiverar sin slutsats med att Foundry Company planerar att investera mellan 3,6 och 6,0 miljarder dollar i nya processer och produktionskapacitet de kommande fem åren. Under åren 2004 till 2008 spenderade AMD 6,4 miljarder dollar på sina fabriker ”och se vilket tillstånd företaget är i idag” står det i analysen.

Som jämförelse kan man nämna att Intel planerar att spendera 30 miljarder dollar på sina fabriker de närmaste fem åren.

Tittar man istället på världens största foundry, Taiwanesiska TSMC, ligger deras prognos för de kommande fem åren på 10 miljarder dollar.

Även om TSMC tjänar bra med pengar är foundrymarknaden ingen dans på rosor. De flesta mindre aktörerna har svårt att få verksamheten att gå runt även i bra tider och dessutom attackeras de från tidigare rena kretstillverkare som Samsung, Toshiba och IBM som också vill ha en del av kakan.

EE Times redaktör Mark LaPedus drar därför slutsatsen att der är en dum idé att starta ytterligare ett foundry.

Ett annat frågetecken som dykt upp är det faktum att AMD planerar att flytta över en rad patent till Foundry Company, det handlar bland annat om korslicenser som AMD har med Intel.

– Intel ser allvarliga frågetecken kring den här affären eftersom den inbegriper licenser och vi kommer att med kraft skydda våra tillgångar på IP-området, säger företagets talesman Chuck Mulloy till nyhetsbyrån Reuters.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)