JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Oroligheterna på finansmarknaden har fått analyshusen att dra ner sina prognoser. Gartner nära nog halverar sin tro för halvledarmarknadens tillväxt såväl i år som nästa år. Kollegan Isuppli tonar också ner sin prognos, men inte lika mycket.

Halvledarindustrin har ännu inte påverkats särskilt mycket av finansturbulensen. Men tillväxten kommer att drabbas, om än inte raderas. Någon recession på halvledarmarknaden är det inte frågan om, bara en dämpning. Det framgick när analyshuset Gartner höll en presentation i San José i går, enligt webbtidningen EE Times.

Gartners officiella prognos är att halvledarmarknaden i år kommer att växa med 4,2 procent, för att nästa år öka med 7,8 procent. I presentationen sa dock Gartners analytiker att man nu tror på 2,5 procent i år och någonstans mellan 2 och 4 procents tillväxt nästa år.

- IT-sektorn har klarat sig förvånansvärt bra under första halvan av 2008. Antalet pc och mobiltelefoner som säljs ökar, och det kommer att hålla halvledartillväxten positiv under 2009, sa Lewis till EE Times.

Även analyshuset Isuppli sänker sin prognos för i år, men bara från 4 till 3,5 procents tillväxt. För nästa år tror Isuppli på nära 7 procents tillväxt, och året därpå 10 procent.

Flera orosmoln finns enligt båda analytikerna. Bland annat kommer halvledartillverkarna att skära ner sina investeringar i utrustning med drygt 25 procent i år och ytterligare nära 13 procent nästa år. Först 2010 väntas investeringarna öka, då med 17 procent enligt Gartner.

Sorgebarnet på halvledarmarknaden är minneskretsar. Där är prispressen så stark att marknaden väntas minska 15 procent i år och ytterligare 17 procent nästa år. På NAND-minnessidan har länge rått överutbud, men det väntas jämna ut sig nästa år, så trots ett ras på 10-15 procent i år väntas tillväxt där med 15 procent nästa år. Även DRAM kan visa upp ett liknande mönster, med 10 procent tapp i år och 25 procents tillväxt nästa år, säger Gartner. Isuppli tror inte att tappet blir lika stort i år.

De starka drivkrafterna pc- och mobilförsäljning väntas fortsätta som draglok för halvledarmarknaden. I år tror både Gartner och Isuppli att pc-försäljningen ökar med cirka 13 procent, och nästa år med nästan lika mycket. På mobilsidan tror Gartner att smartmobiler kommer att gå starkt framåt - upp 9 procent i år och 11 procent nästa år.

 
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus