JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 januari 2020 VECKA 04
Tobii Technologys teknik för styrning av datorer med ögonen har belönats med branschföreningen Swedoptronics årliga utmärkelse Optronikpriset.
- Tobii är en världsledare inom sin nisch - ögonföljning och ögonstyrning. Huvudtillämpningen hjälper funktionshindrade människor att styra datorer, men tekniken används även för marknadstester, media, spel och fordon. Under 2007 ökade Tobiis försäljning med 70 procent. Företaget förenar stark tillväxt med god lönsamhet, motiverar Swedoptronic.

Föreningens pris gäller verksamhetsåret 2007 - man tar god tid på sig för att kora vinnaren. Priset har delats ut sedan 1994 och bland tidigare mottagare märks Micronic, Flir, Lumentis och Altitun.

Utmärkelsen gör det ännu trängre i Tobiis redan dignande prishylla. Bara i år har företaget fått motta Hermes Exportpris och Stora Designpriset samt nått tidningen Red Herrings lista på världens 100 hetaste privatägda teknikbolag. Därtill har Dataföreningen kallat Tobii för "årets mest innovativa bolag" och teknikchefen John Elvesjö har utsetts till Årets IT-förnyare. Att ta emot en handfull priser om året har blivit snudd på standard för företaget.

Tobii grundades i Stockholm 2001 för att kommersialisera möjligheten att mäta var en person tittar och låta blicken styra datorer och inbyggda system. Idag har företaget flera produkter ute på marknaden för såväl marknadsanalyser, vetenskaplig forskning, hjälp till funktionshindrade som för inbyggnad i andra system. Företaget har kontor i USA, Tyskland, Norge och Japan samt ett nät med återförsäljare.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)