JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Halvledaranalytikern Malcom Penn brukar höra till de notoriska optimisterna. Men krisen på finansmarknaderna har fått även honom att sänka sina prognoser. Förr låg de på tvåsiffriga procenttal för tillväxten i år, men nu tror han på 4-5 procent i år, och inte mycket mer nästa år.

Fram till augusti gick halvledarindustrin som på räls, med en ökning på 9,3 procent av antal sålda kretsar jämfört med året innan och ett snittpris som började hämta sig, upp 2,2 procent jämfört med juli, konstaterar Malcom Penn i den senaste månadens halvledarrapport från analyshuset Future Horizons. Men sedan slog finanskrisen till med full kraft och ryckte undan mattan på branschens återhämtning.

- Industrin har den senaste månaden inte bara behövt parera för halvledarmarknadens vanliga utmaningar - den allt överskuggande frågan har varit "vad i helvete händer med ekonomin", säger han i ett pressmeddelande.

Krisen har fått honom att skrinlägga de tidigare positiva förutsägelserna på tillväxt kring eller strax över 10 procent för halvledarmarknaden i år. Hans nya analys är inte helt färdig, men trenden är tydlig.

- Tillväxten ser ut att landa mellan 4 och 5 procent i år, och för 2009 i spannet mellan 4 och 6 procent, säger han. Vi kommer helt klart att få se blod i halvledarvärlden framöver, säger han.

Penn påpekar dock att halvledarmarknaden inte sällan trotsar världsekonomin. Under de senaste 22 åren har kretsmarknaden vid sju tillfällen vuxit i tider av allmän ekonomisk nedgång, och vid fem tillfällen har kretsmarknaden gått ner i trots tillväxt i världsekonomin. Lageruppbyggnad, överkapacitet och snittpris är faktorer som kan ha minst lika stor betydelse som variationer i efterfrågan och global tillväxt. Och på dessa punkter är branschen generellt i god form.

- Lagren verkar inte allvarligt uppblåsta, det finns ingen stor överkapacitet, investeringarna i produktionskapacitet är mycket låga och snittpriserna är mitt i en lång strukturell återhämtningsfas. Alla dessa faktorer kommer att dämpa det ekonomiska fallet, säger han.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)