JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Vad har ett DNA-test, en elbil, partikelaccelerator, ett frölager och en svensk IP-stack gemensamt? Alla finns med på tidskriften Times topplista över årets 50 viktigaste innovationer.
Det är den minimala IP-stacken uIP, med rötterna i Sicsforskaren Adam Dunkels arbete, som tagit sig in på en 30-plats i Times topplista för 2008. IP-stacken är så liten och energisnål att den kan användas för att koppla upp små sensorbaserade system på Internet. Det gäller bland annat hemautomation, fabriksautomation eller inom sjukvården där patienterna tillstånd kan övervakas oberoende av var de befinner sig. Tekniken är även intressant för olika typer av säkerhetstillämpningar, till exempel för gränsövervakning.

Tillsammans med bland annat Cisco, Sun, Ericsson och Freescale drog Sics i september igång en intresseorganisation kallad IP for Smart Objects (IPSO) för att få fart på utvecklingen.

Times lista toppas dock av ett DNA-test för privatpersoner som säljs av 23andMe. För 399 dollar får kunderna reda på sina genetiska hemligheter och får samtidigt veta hur sannolikt det är att man drabbas av allt från skallighet till att bli blind.

Med på listan finns också Cerns nya partikelaccelerator Large Hadron Collider som byggts för att utforska elementarpartiklarnas egenskaper, Nasas kommande månfarkost, The Lunar Reconnaissance Orbiter liksom hulu.com, en tjänst som hittills bara är öppen för amerikaner och där man kan se både spelfilmer och tv-serier utan att behöva passa några tider.

Ett annat nordiskt projekt som kommit med på topplistan är det nya frölagret på Svalbard. Det rymmer upp till 4,5 miljoner prover som förvaras vid minus 18 grader Celsius.

Hela listan finns här (länk)

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)