JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Satsningarna på UWB, ultrabredband, en teknik för snabb kommunikation på korta avstånd, kan drabbas hårt av finanskrisen. Flera av de nystartade bolagen på området med intressant teknik behöver nya tillskott av kapital, och därtill har jätten Intel beslutat sig för att avsluta sin egen utveckling av tekniken.
Bredbandig trådlös kommunikation på korta avstånd, exempelvis för att låta datorer kommunicera med skrivare, videokameror eller dvd-spelare, är ett område som lockat många aktörer. Halvledarjätten Intel har jobbat med tekniken länge, ett dussintal företag har startats på området, och industrigruppen bakom Bluetooth har haft långt gångna planer på att dess nästa version ska inbegripa UWB på något sätt. Utvecklingen har dock sinkats av bland annat bråk om standarder och problem med att få ner priset och strömförbrukningen till acceptabla nivåer. De UWB-kretsar som finns på marknaden har totalt nått volymer kring 100 000 exemplar.

På sistone har också finanskrisen ställt till problem för UWB-satsningarna. Häromdagen lade exempelvis Intel ned sin femåriga satsning på tekniken, eftersom man räknar med att vid behov kunna köpa in den från andra aktörer.

- Det var ett typiskt fall av "make versus buy", säger Intels teknikstrateg Stephen Wood, tillika ordförande i UWB-organisationen Wimedia Alliance, till tidningen EE Times nätupplaga.

Intel har redan investerat i ett av de mer lovande nystartade bolagen på området, Staccato Communications, som nyligen lanserade sin andra generations produkter kallade Ripcord 2. Men Staccato kan ha ekonomiska problem - en källa till EE Times säger att företaget, som hittills gått med förlust, behöver nytt kapital inom två månader för att överleva. I september sa Staccato att man hade kapital nog för att klara sig året ut, och att tillskott av mer riskkapital från investerarna var på gång. Men det var före finanskrisen - vad som nu händer är oklart.

En av Staccatos konkurrenter, likaledes nystartade Wiquest Communications, fick stänga igen verksamheten i fredags då pengarna var slut. EE Times pekar också ut företaget Artimi som varande i farozonen - företaget svarar inte på telefon och när tidningen försökte besöka det var ingen på plats.

En ljuspunkt hittar EE Times i Alereon, ett företag i Texas, som häromdagen köpte de UWB-relaterade tillgångarna i sin konkurrent Stonestreet.


MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus