JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 19 februari 2020 VECKA 08
Electronica ”Vi har massor av pengar i kassan och kan klara ett företagsköp i kvartalet, om vi vill”, säger Dave Bell, vd på Intersil, i en intervju med Elektroniktidningen. Samtidigt meddelade företaget för en dryg vecka sedan att nio procent av personalen ska sägas upp.
Amerikanska Intersil har omkring 1 500 anställda i världen. För en dryg vecka sedan gick företaget ut med att uppemot 140 personer kommer att få lämna företaget inom kort.

– Vi kommer att skära över hela företaget. Däremot kommer vår forskning och utveckling inte att påverkas nämnvärt, säger Dave Bell.

Han nämner att 16 till 17 procent av företagets intäkter idag går till FoU. I framtiden kommer den andelen att öka. Det betyder dock inte att en större summa pengar går till FoU, utan snarare att summan inte minskar i någon större utsträckning.

Inom halvledarindustrin är Dave Bell främst känd från Linear Technology, där han jobbat i över 12 år och suttit i ledningen under lång tid. För ett och ett halvt år sedan sökte dock Dave Bell nya utmaningar hos konkurrenten Intersil, för att idag vara företagets högsta ledare.

– Jag har lärt mig mycket från LTC, som är ett fantastiskt företag. Inget annat företag i industrin är lika bra på att utveckla produkter som ger ett mervärde för kunderna. Och inget annat företag har samma prisdisciplin. Intersil är bra på delar av detta, men jag ska introducera mer av denna kultur i företaget, säger Dave Bell.

Samtidigt påpekar han tre stora skillnader mellan de två företagen, som han tycker väger över till Intersils fördel. Den första handlar om balansen i produktportföljen, där Intersil även satsar på kretsar till konsumentelektronik – något som LTC bannlyst.

En annan stor skillnad är tillverkningsstrategin. Intersil har två fabriker i USA som tillverkar runt 30 procent av företagets produkter, däribland mycket noggranna förstärkare som kräver specialprocesser, övrig produktion läggs ut hos exempelvis TSMC. LTC outsourcar en betydligt mindre andel.

– Den tredje skillnaden är vårt sätt att växa. Vi växer organiskt, men satsar också på att göra strategiska uppköp, endera för att bredda vår tekniska kompetens eller för att nå nya marknader, säger Dave Bell.

Ett lysande exempel på denna strategi är köpen av de två amerikanska startup-företagen D2Audio och Kenet som skett sedan i somras. D2Audio, som utvecklar digitala ljudförstärkare, har givit access till nya marknader, medan Kenet adderat en helt nya AD-omvandlararkitektur.

Dave Bell framhåller dessutom att det ekonomiska världsläget som råder just nu gör det mycket attraktivt att köpa små avancerade teknikföretag.

– Vi har 450 miljoner dollar i kontanter i kassan. Vi skulle kunna köpa ett nytt företag i kvartalet om vi ville. Just nu talar vi med några företag och om allt slår väl ut har vi förmodligen köpt ytterligare ett företag innan årsskiftet, säger Dave Bell.

Vilken typ av företag Intersil är intresserat av att köpa vill Dave Bell inte avslöja. Däremot medger han att alternativ energi är ett teknikområde som lyfts upp högt på Intersils prioritetslista på senare tid och det kommer att få ett större utrymme inom företaget framöver.

– Så sent som i förra veckan utsåg vi en person på direktörsnivå att utvärdera vad vi kan göra inom området alternativ energi. Det handlar om framtida satsningar inom exempelvis solenergi och vindkraft, men också hybridbilar, säger Dave Bell.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)