JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Halvledarbolaget Qualcomm överger satsningen på den USA-utvecklade tekniken för fjärde generationens mobiltelefoni, kallad UMB - Ultra Mobile Broadband, för att i stället lägga alla resurser på GSM-branschens LTE, Long Term Evolution.

Qualcomm tror att efterfrågan på mobiltelefoner kommer att avta nästa år, och ser sig därför tvunget att sänka sina kostnader. Satsningen på UMB, uppföljaren till cdma2000, läggs därför ner, och allt krut läggs på LTE, den teknik som GSM-industrin med Ericsson i spetsen satsar på för uppföljning av dagens WCDMA och HSPA. Några personalneddragningar räknar dock företaget inte med att behöva göra. Det berättade företagets vd Paul Jacobs vid ett analytikermöte i New York, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Företaget, som hör till de halvledarbolag som vuxit snabbast i år, vinstvarnade nyligen för helåret och tror att efterfrågan förblir svag under första halvan av 2009 inte minst då mobiltelefonleverantörerna försöker minska sin lagerhållning för att binda så lite kapital som möjligt i tider av lågkonjunktur. Jacobs tror att dagens snittlager på komponenter för 19 veckors produktion kommer att gå ner till 14 veckor under början av 2009. Hans intryck var också att mobiltillverkarna är mer pessimistiska än de telekomföretag som fokuserar på infrastruktur.

Efter nästa sommar tror han dock att marknaden kommer att lätta igen. Totalt för 2009 tror företaget att antalet mobiltelefoner blir på samma nivå som i år, mellan 1,2 och 1,4 miljarder sålda enheter att jämföra med cirka 1,3 miljarder i år.

Satsningen på den egna tekniken för mobil-tv, kallad Mediaflo, ska fortsätta trots konjunkturen. Företaget har byggt upp ett eget nät i USA med den tekniken, och har tidigare berättat att satsningen kostar cirka 800 miljoner dollar. Vid analytikerträffen ville bolaget inte kommentera den kostnaden, bara att investeringarna nästa år blir lägre än i år. Företaget hoppas dock etablera Mediaflonät i andra länder genom att köpa spektrum i exempelvis Indien.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus