JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI ger kraft åt power
Electronica Världens tredje största halvledarföretag – Texas Instruments – har målmedvetet jobbat för att bli ledande inom analogteknik. Idag är företaget där. Och i somras flaggade TI för att effekthantering, alltså power management, framledes är ett högt prioriterat område.
Mitt i somras kom beskedet. Texas Instrument organiserar om sitt affärsområde inom analogteknik. Istället för två divisioner ska företaget hädanefter ha tre divisioner, varvid allt inom power management samlas i det tredje benet.

– Man kan väl säga att när TI skapar en ny division så är det ett mycket prioriterat område som det handlar om. Tidigare har många gjort samma sak, fast på lite olika sätt och lite olika ställen i företaget. Det vill vi undvika framöver, säger Steve Anderson, som snabbt pekades ut som globalt ansvarig för den nya divisionen, i ett kort möte med Elektroniktidningen.

Att TI accelererar sin verksamhet inom analogt är inte förvånande, speciellt som företaget nyligen annonserade långt gångna planer på att kraftigt minska sin verksamhet inom trådlös kommunikation.

Steve Anderson kom till TI när kraftmodultillverkaren Power Trends köptes upp år 1999. Trots många år på företaget är han mycket fåordig. Storleken på den nya divisionen vill han exempelvis inte avslöja. Men en gissning är att den står för mellan 15 och 20  procent av företagets totala omsättning inom analogt, vilket i runda slängar ger en omsättning på 600-800 miljoner dollar per år.

Att divisionen delas upp i de fyra enheterna batterihantering, DC/DC-omvandlare, kraftaggregat (power supply) samt linjär kraft är officiellt – deras inbördes storlek däremot inte. Tillämpningarna ligger främst inom något av de fyra teknikområdena kommunikation, datorkraft, industri och konsumentprodukter.
 
– Men alternativ energi är också ett område som vi ser stark tillväxt inom. Där jobbar vi med allt, från vind och sol till bränsleceller, säger Steve Anderson.

Samarbetet med amerikansk Fulton Innovation, som annonserats i veckan, är också en spännande teknik som Steve Anderson vurmar för. Företagen ska gemensamt utveckla vad man påstår är effektiv trådlös laddning av batterier.

– Det handlar om att ta fram helt nya typer av lösningar för användaren. Tänk dig att slippa laddare till pc:n, mobilen och musikspelaren när man är ute och reser. Istället lägger man allt på en platta, som en musmatta, och prylarna laddas automatiskt, säger Steve Anderson.

För tydlighetens skull bör man dock tillägga att det handlar om induktiv teknik som i princip kräver kontakt, så benämningen trådlös kan lätt missuppfattas.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)