JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 25 miljoner till nanovetenskap på Chalmers
Det europeiska forskningsrådet, ERC, delar ut 25 miljoner kronor till professor Owe Orwar på Chalmers för forskning i gränsöverskridande nanoteknologi. Forskningen ska exempelvis kunna leda till nya displaymaterial, nanosensorer och nanorobotik.
ERC:s utlysningen gäller tvärvetenskap för seniora forskare. Owe Orwar får pengarna till ett program i nanovetenskap, kallat "Soft-Matter Nanotechnology to Create Artificial Lifeforms". Det spänner över kemi, fysik, och biologi som kommer att leda till nya tekniker baserade på cellimiterande funktioner, exempelvis nya displaymaterial, nanosensorik, nanorobotik och mycket mer.

– Det finns hur många möjligheter som helst. En annan viktig del av programmet handlar om att bättre kunna förstå hur kemiska reaktioner sker i cellmiljöer genom mikrofluidikkontrollerade geometri- och topologioperationer i celliknande system, säger Owe Orwar.

Owe Orwar tror att det aktuella EU-finansierade programmet tillsammans med ett SSF-finansierat projekt kommer att leda till att ett par nya företag kommer att starta framöver. Han har tidigare startat de två företag, Cellectricon och Nanoxis.

– Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2, och renrummet har varit en förutsättning för att lyckas, säger Owe Orwar.

Totalt delar ERC ut 542 miljoner euro bland 2167 ansökningar som inkommit till forskningsrådet. Hur många forskningsprojekt som får stöd är oklart.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)