JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Opencores blir konsultmäklare

På sajten opencores.org finns numera inte bara gratis IP-block. En ny tjänst är möjligheten att matcha konsulter och konsultuppdrag. På sikt hoppas företaget bakom sajten att tjänsten ska utvecklas till ett fullskaligt konsultmäkleri.

Konstruktion av asicar och FPGA:er kräver inte bara IP-block utan ofta även specialkompetens inom vissa områden. På opencores.org, en sajt som har ambitionen att bli den ledande communityn för öppen källkod till hårdvarukonstruktion, finns numera möjligheten att lägga ut förfrågningar om sådan hjälp. Orsoc, företaget som driver sajten, matchar därefter förfrågningarna mot de svar som kommer in från olika konsultföretag världen över.

- Vi har satt igång i liten skala, och än så länge kostar tjänsten ingenting. På sikt vill vi bygga upp en konsultmäklartjänst, och hur affärsmodellen ser ut då återstår att se, säger Orsocs vd Johan Rilegård.

För närvarande finns två projekt på sajten, ett som söker FPGA-kompetens och ett där det är DSP-ingenjörer som söks. Båda råkar vara i Stockholm, men Johan Rilegårds ambition är att konsultmäkleriet ska bli globalt. På sikt ska olika konsultföretag också kunna lägga upp sina profiler på sajten så att antingen kunden själv eller Orsoc ska kunna göra ett preliminärt urval. Alla storlekar på konsultbolag är välkomna, det viktigaste är att de har rätt kompetens.

- Vi kommer att ringa upp de referenser de anger, och också kontakta de företag som visar intresse. Tanken är att kunna sålla fram en handfull lämpliga kandidater till varje uppdrag, men sedan är det förstås upp till kunden vem denne vill anlita, säger Johan Rilegård.

Opencores är primärt en sajt där vem som helst kan ladda hem eller ladda upp IP-block i öppen källkod, helt utan kostnad. Men det finns inga krav på att projekten för konsultmäklandet ska innehålla IP-block från Opencores.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)