JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson lovar grön mobil 2009
Nästa år ska Sony Ericsson börja producera en mobiltelefon som är framtagen efter principerna för hållbar utveckling. Tillsammans med Nokia jobbar man även på att standardisera en miljödeklaration, enligt nyhetsbrevet Cadtorget.
- Kunderna vill veta vad telefonen innehåller, inte bara vad den inte innehåller, berättade Pontus Alexandersson, hållbarhetsansvarig på Sony Ericsson när han talade om företagets gröna satsningar på ett seminarium anordnat av Siemens PLM Software.

Han understryker att den "gröna" telefon som företaget utvecklar är ett pilotprojekt, men säger att alla delar ska komma i produktion under nästa år. Arbetsnamnet är Greenheart och den har ett hölje av bioplast, vattenbaserade färger och saknar manual på papper - allt är inlagt i mobilen på en rad olika språk. Förpackningen är gjord i pressad, återvunnen papp.

Elektroniken innehåller förstås inga av de ämnen som finns på RoHS-listan eller andra listor över ämnen som bör fasas ut. Och laddaren drar bara ström vid laddning - lämnas kvar i eluttaget stänger den av sig helt och hållet.

Greenheart har tillkommit efter en gedigen genomgång av företagets miljöpåverkan. Utveckling, material, design och energiåtgång är några faktorer som synats i de miljömässiga sömmarna. Enligt Pontus Alexandersson försöker Sony Ericsson arbeta proaktivt med miljöfrågorna, bland annat genom att globalt uppfylla alla regleringar som gäller på någon av marknader man arbetar på. Men arbetet är inte utan utmaningar.

- Miljödelen måste in i produktstyrningssystemet (PDM/PLM-systemet). Resultaten blir då lätta att sprida internt och alla vet precis vad produkten får innehålla och innehåller, säger han till Cadtorget.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus