JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Kinesiska Huawei räknar med att i år sälja 80 miljoner mobiltelefoner, dubbelt så många som i fjol. Om den tillväxten fortsätter kan Huawei slå sig in bland världens fem stora mobiltillverkare redan nästa år.

Huawei är ett privatägt företag som inte redovisar sin försäljning öppet, så jämförelser med de andra stora mobilbolagen brukar halta. Men till nyhetssajten China Technews (länk) säger företagets vice vd Guo Ping att företagets mobiltelefonverksamhet i år väntas växa med 74 procent jämfört med fjolåret, och nå en omsättning på 4 miljarder dollar. I antal räknat motsvarar det 80 miljoner sålda mobiler i år, dubbelt så många som i fjol.

Om tillväxten fortsätter skulle Huawei slå sig in bland de fem stora mobiltillverkarna redan nästa år. Just nu ligger såväl Sony Ericsson som Motorola och LG på en kvartalsförsäljningstakt kring 25 miljoner mobiler, se länk.

Guo Ping tror dock att ökningstakten avtar en aning framöver - för de närmaste åren är hans prognos en årlig ökning kring 30 procent, möjligen med en aning lägre takt under början av 2009 på grund av det ekonomiska klimatet. Just det ekonomiska klimatet angavs också som anledning att Huawei blåste av sina planer på att sälja hela verksamheten inom mobiltelefoni tidigare i år (länk).

Framgångarna för Huawei beror främst på god efterfrågan i Kina och andra växande marknader. Det handlar i stor utsträckning om enklare modeller - om siffrorna stämmer ligger snittintäkten för Huawei kring 50 dollar per mobil, vilket är avsevärt lägre än de andra stora mobiltillverkarna. Guo Ping anger även att företaget varit lyckosamt inom mobiler anpassade för en del stora operatörer.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus