JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Den 12 december ska telekomjätten Alcatel-Lucent hålla en kapitalmarknadsdag, och väntas då tillkännage en ny strategi som ska få stopp på företagets galopperande förluster. Inför mötet surrar det av förslag från analytiker, där de mest radikala går ut på att företaget ska lämna marknaden för mobil infrastruktur helt och hållet.
De ekonomiska problemen har hopat sig sedan fusionen 2006 mellan franska Alcatel och amerikanska Lucent. Företagen hade då ett samlat börsvärde på 34 miljarder dollar, en siffra som idag är nere i 5 miljarder dollar efter börsras på 55 procent i fjol och 67 procent hittills i år. Att något måste göras hos denne store Ericssonkonkurrent är uppenbart, men analytikernas åsikter och gissningar går brett isär.

- De bör gå ur mobilmarknaden och fokusera på fasta nät, koppar, fiberoptik, programvara och integration, säger analytikern Thomas Langer på West LB till nyhetsbyrån Reuters och levererar därmed det mest radikala förslaget.

Han får mothugg av sin analytikerkollega Alexandre Peterc på Exane BNP Paribas:

- I motsats till andra förväntar jag mig inte att Alcatel gör sig av med mobilverksamheten, det vore självmord, säger han till Reuters och menar att företaget måste kunna leverera utrustning för både fasta och mobila nät om man vill fortsätta vara med i telekomtoppen.

- Om jag var en stor operatör och hade en leverantör som inte kan förse mig med en komplett fast och mobil lösning skulle jag inte ens prata med dem. De skulle inte bara tappa mobilaffärerna, de skulle tappa den fasta sidan också, säger Peterc.

Alcatel-Lucent självt säger till Reuters att man "inte har några planer" på att lämna mobilmarknaden. Så sent som den 30 oktober sa nyblivne vd:n Ben Verwaayen att "det är vitalt för oss att ha en framskjuten position inom LTE". Och trots att företaget ligger långt efter Ericsson och Nokia Siemens Networks, och gick med en förlust på sin 3G-verksamhet kring 600 miljoner euro i fjol, så får man in en hel del pengar på mobilområdet.

Flera analytiker tror dock att företaget kommer att skrota utvecklingen inom mindre lukrativa områden, som exempelvis CDMA, för att satsa allt krut på LTE. Många varnar också för att fler omorganisationer inte löser problemet.

- De har redan gjort alltför många omorganisationer. De måste fokusera på att få saker gjorda, ju mindre omorganisation desto bättre, säger analytikern Jouni Forsman på Gartner.

Frågan är snarare hur mycket bolaget kan spara, och hur fort besparingarna får effekt. Men företaget står finansiellt rustat för en lågkonjunktur. Enligt Peterc har Alcatel-Lucent cirka 6 miljarder euro i kassan att luta sig mot och väntas dessutom få in 1,6 miljarder från försäljningen av sin 20-procentiga andel i militärelektronikbolaget Thales.

Hur tuff nedgången blir nästa år är också något där analytikerna skiljer sig åt. Kulbinder Garcha på Credit Suisse spår en nedgång på 12 procent för hela marknaden för mobil infrastruktur.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus