JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk bildteknik i amerikanska mobilchips

Scalado i Lund ska samarbeta med det amerikanska halvledarföretaget Silicon Image för att integrera Scalados bildkodare i Silicon Images IP-block för mobilkameraprocessorer.
I takt med att kamerorna i mobilerna får allt fler miljoner pixlar så ökar också kravet på att hantera dessa stora datamängder snabbt och effektivt. Just detta är vad Scalado i Lund gör. Företaget har utvecklat en egen kodare för bildformatet JPEG som gör att bilderna kan visas betydligt snabbare än alternativa lösningar. Att visa upp en bild kräver mindre än 1 miljon instruktioner per sekund.

Kodaren är en central del i Scalados teknik som kallas Speedtags, som också har en rad andra finesser. Bland annat minimeras tiden från det att slutarknappen trycks, möjligheter till zoomning och panorering och möjlighet att snabbt titta på flera bilder i rad.

Speedtags ska nu integreras hos Silicon Image, som utvecklat ett IP-block med processorfunktioner för mobilkameror. IP-blocken finns i olika varianter, med stöd för bilder med 1, 3, 5, 8, 12 och 16 Mpixels upplösning. I IP-blocket ingår hårdvara för signalbehanding för bilderna och olika typer av bildbehandling, exempelvis komprimering.

Enligt ett pressmeddelande från företagen krävs "ett obetydligt antal" extra grindar i hårdvaran för att implementeringen ska fungera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)