JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson och Ericsson satsar på Android

Sony Ericsson bekräftar nu ryktena om att företaget tänker lansera en mobiltelefon baserad på plattformen Android som tagits fram av Google. Både Sony Ericsson och Ericsson har gått med i Open Handset Alliance, den förening som driver utvecklingen av Android.
I oktober berättade Sony Ericssons tekniske chef Mats Lindoff för bloggen USEB, the Unofficial Sony Ericsson Blog, att företaget utvärderade möjligheterna att ta fram en Androidbaserad mobil (länk). Nu bekräftar Sony Ericsson de planerna. Igår meddelade såväl Sony Ericsson som Ericsson att man gått med i Open Handset Alliance, den industriförening som driver utvecklingen av Android.

- Sony Ericsson bekräftar sin ambitionen att utveckla en mobil baserad på Androidplattformen, säger Rikko Sakaguchi på företaget i ett pressmeddelande.

Moderbolaget Ericsson berättar samtidigt att man tänker stödja Androids mjukvarustack på sina plattformar, både med externa applikationsprocessorer och i integrerade lösningar. Ericsson ska också bidra till Open Handset Alliance med gränssnitt, drivrutiner och annat som behövs för Androidstödet.

De första Ericssonplattformarna som stöder Android ska finnas tillgängliga i mitten av nästa år. När de första Sony Ericssonmobilerna med Android når marknaden är osäkert, men sannolikt blir det inte förrän 2010.

Att döma av Mats Lindoffs uttalanden i oktober står dock en annan plattform - Symbian - före Android i kön hos Sony Ericsson. En sådan mobil kan bli ett syskon till prestigemodellen Xperia X1 och kan komma redan nästa år.

Ericsson kommer också att erbjuda Linuxbaserade plattformar och stöder därmed alla större operativsystem på mobilmarknaden. Sedan tidigare finns stöd för Symbian och Windows Mobile.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)