JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håller reda på alla kodversioner

En databas som lagrar och snabbt plockar fram alla historiska versioner av filerna i ditt projekt. Det är vad Perforce Software säljer. De största installationerna håller reda på miljoner dokument.
Nästa gång det knackar på dörren kan det vara brittiska Perforce Software. Företaget börjar på allvar marknadsföra sig i Sverige.

I 15 år har företaget trots allt klarat sig ganska bra utan marknadsföring. Kanske ser man spår av mun-till-munmetoden i det faktum att Perforce till exempel etablerat ett starkt fäste i nischen "svensk datorspelsutveckling". Bland kunderna finns både Starbreeze, Digital Illusions, Gamefederation och Propellerhead.

Några kunder i elektronikbranschen är Ericsson, Flir, Mydata och Cella Vision.

En av mönsterkunderna vara mobilmjukvaruutvecklaren UIQ, tills företaget lades ner. Den internationella mönsterkunden är Nvidia som använder Perforce för all sin dokumentation, Perforcedatabasen har blivit "företagsminnet".

Skandinavien står för 17 procent av företagets europeiska omsättning. Nysatsningen gäller marknadsföring. Man kommer inte att öppna säljkontor i Sverige.

Den vanligaste kunden använder Perforce för att organisera programvara i olika revisioner för olika plattformar och generationer. Men också hårdvaruutvecklare har stora volymer av kodfiler att hålla reda på och börjar få upp ögonen för att versionshanteringssystem, software configuration management.

 
Nigel Chanter,
Perforce Software
–Medvetenheten är klassiskt högre hos mjukvaruutvecklare. Men i företag där hård- och mjukvaruutvecklare samsas har insikten börjat smitta av sig till hårdvarusidan. Vi gör förstås också vårt bästa för att utbilda marknaden, ler Nigel Chanter, operativ chef på Perforce Software.

– Om du använder ett versionhanteringssystem kan du ha betydligt större förtroende för att det verkligen är rätt uppsättning filer du använder när du gör en tape out. Det finns företag idag där man går runt för hand och bekräftar att rätt filer används, säger Nigel Chanter.

Mjuk och hårdvarusidan kan använda samma Perfocedatabas.

–Då blir det lättare att samarbeta. Alla får reda på ändringar direkt, säger Nigel Chanter.

Perforce skryter med sin skalbarhet. Miljontals dokument samsas i vissa installationer. Och stora geografiskt spridda utvecklingslag kan dela på samma dokumentbas via en central server, med lokal mellanlagring av dokument där bristande bandbredd så kräver.

Och så skryter man med sin stödpersonal.

– Det är förstås ingen som säger något annat än att deras support är bra. Men vi ser faktiskt till att anställa högutbildat folk till att sköta supporten. Med höga löner. Och våra kunder kopplas upp direkt till dem, inte till mellanhänder, säger Nigel Chanter.

Konkurrensen består i allt mindre grad av hembyggda lösningar. Många jobbar med de fria öppenkällkodslaternativ som finns, som RCS eller CVS.

I Sverige är den stora konkurrenten IBM Rational Clearcase som har ett historiskt släktskap med Ericsson och dess objektorienterade utvecklingsprinciper.

– Vi hör att Clearcase behöver massor av supportpersonal för att driva versionshanteringssystemet. I vårt system räcker det med en person och det enda den i princip behöver göra är att övervaka att backupperna fungerar, säger Nigel Chanter.

Licenspriserna börjar på 900 dollar per användare. Det är en evig licens. Är ni bara två utvecklare i laget är licensen gratis. Vill du utvärdera verktyget för fler användare kan du få en tillfällig nyckel av Perforce.

Support ingår i priset för ett år, och kostar därefter 160 dollar per användare och år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)