Men det stora problemet för företaget är förstås den sviktande efterfrågan. Försäljningen minskade i alla segment, och värst var det under fjärde kvartalet. Bilelektronik var föga överraskande det som gick allra sämst då, minus 27 procent. Datorkretsar minskade 20 procent, telekom 17 procent, konsumentprodukter 12 procent och industrikretsar 8 procent.
Att STs största kund, Nokia, nyligen berättade att man tror att försäljningen av mobiltelefoner i år kommer att minska med minst 10 procent kan knappast ha höjt stämningen på företaget.
Vd Carlo Bozotti menar ändå att 2008 trots allt innehöll flera ljuspunkter. Bland annat tog företaget marknadsandelar på flera områden. Försäljningen på helåret gick bara ned med 1,6 procent. Och om man undantar basbandskretsarna som är på väg att sättas på egna ben tillsammans med Ericssons plattformsbolag, och dessutom undantar flashminnesverksamheten som numera återfinns i det delägda bolaget Numonyx så ökade faktiskt omsättningen med nära fem procent.
I kvartalsrapporten säger Bozotti att fyra åtgärder nu ska prioriteras. Först gäller det att få fart på plattformsjätten som ST ska bilda med hjälp av de inköpta delarna från NXP och Ericsson Mobile Platforms i Lund. Den planen blev offentlig i augusti (länk) och bolaget ska sjösättas officiellt under första kvartalet.
För det andra ska företaget nu spara pengar. Kostnaderna ska ner med 700 miljoner dollar, bland annat genom att minska arbetsstyrkan med 4 500 personer under året. Därtill ska mer av produktionen outsourcas på foundries, och investeringarna i ny produktion gå ner till 500 miljoner dollar, en halvering jämfört med fjolåret.
I likhet med andra aktörer på halvledarmarknaden är ST nu försiktigt med prognoser, men räknar internt med att försäljningen landar mellan 1,5 och 1,85 miljarder dollar för första kvartalet. Eftersom man samtidigt tänker försöka bli kvitt en del av det lager man tvingats bygga upp under fjärde kvartalet i fjol så kommer produktionsnivån att ligga kring hälften av företagets kapacitet.