JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japanska halvledare också i kris
Även japanska elektronikföretag vidtar nu åtgärder för att möta konjunkturnedgången. NEC ska skära bort 20 000 jobb, mer än var tionde anställd. Och hos Renesas avgår hela ledningen samtidigt som 2 500 jobb försvinner.
Den senaste månaden har fyllts av nyheter om amerikanska och europeiska halvledarbolag som drar ner på sin personal. Nu kommer deras japanska bolag med motsvarande besked. Hos såväl NEC som Renesas ska omkring var tionde anställd bort.

NEC gjorde senaste kvartalet en förlust kring 12 miljarder kronor, ett resultat som får motsvarande kvartal i fjol med en halv miljard back att likna växelpengar. Och det är halvledarsidan som står för de största förlusterna, men varken IT-verksamheten eller mobiltelefonerna går särskilt bra heller. Som åtgärd ska 20 000 av företagets 150 000 anställda bort, hälften i Japan och hälften i andra länder, skriver tidningen Wall Street Journal. För hela räkenskapsåret, som i Japan tar slut 31 mars, räknar NEC med en förlust kring 27 miljarder kronor.

Den japanska tidningen Nikkei Business hävdar att NEC för samtal med Toshiba om en eventuell sammanslagning av de båda företagens halvledarverksamheter, något som dock inget av de båda företagen vill kommentera.

Även Renesas skär bort var tionde jobb, vilket för detta betydligt mindre företag innebär ungefär 2500 tjänster. Detta efter en vinstvarning då företaget säger att försäljningen på helåret väntas minska med 28 procent till 62 miljarder kronor och fjolårets vinst på 14 miljarder kronor väntas vändas till en förlust på 10 miljarder kronor.

Företaget ska nu fokusera på de mikrostyrkretsar där man är världsledande vilket innebär att man lägger ner ett flertal olönsamma äldre halvledarlinor, minskar sin produktion och stänger åtminstone en fabrik helt och hållet.  

Därtill avgår flera personer ur ledningen, däribland företagets vd och styrelseordförande Satoru Ito som efterträds av Katsuhiro Tsukamoto. Även i Europa sker ledningsbyte då nuvarande vd Matthew Trowbridge blir styrelseordförande och efterträds på vd-posten av Tsutomu Miki.


 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)