JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fred i lysdiodsvärlden
Patentkonflikten mellan japanska Nichia och koreanska Seoul Semiconductor har nått en lösning. De båda har kommit överens om att licensiera varandras teknik.
Koreanska Seoul Semi och japanska Nichia har legat i luven på varandra en längre tid, och från 2006 stämt varandra flera gånger för patentintrång. Nu har de enats om att gräva ner stridsyxan, och kommit fram till ett korslicensavtal som ger båda företagen tillgång till all den andres patenterade teknik.

Nichia är en av världens största tillverkare av lysdioder. Bland annat var man först i världen med att ta fram en lysdiod med vitt sken, egentligen en blått lysande diod i galliumnitrid täckt av ett lager gul fosfor. Det skedde 1993, och upphovsmannen, Shuji Nakamura, fick som belöning 180 dollar i bonus. Sedermera, 2001, stämde Nakamura sin före detta arbetsgivare och fick då efter förlikning ut 7 miljoner dollar, den största bonus som dittills betalats av ett japanskt företag.

Seoul Semi har vuxit snabbt de senaste åren och är idag bland världens fem största lysdiodstillverkare. Företaget presenterade 2006 den första lysdioden som kan drivas direkt från vägguttaget (110 eller 230 V AC) utan någon spänningsomvandlare, en produkt kallad Acriche. I Sverige samarbetar Seoul Semi med Optoga i Arboga.

I avtalet ingår att alla pågående juridiska tvister läggs ned, utom en som alltjämt äger rum i Tyskland. Denna säger parterna dock att man ska komma till en lösning på innan februari är slut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)