JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 april 2020 VECKA 15
Minus 6,7 miljarder dollar, varav 5 miljarder under fjärde kvartalet. Det blev fjolårsresultatet för telekomjätten Alcatel-Lucent. En stor del av förlusten består av en nedskrivning av tillgångar och goodwill med drygt 5 miljarder dollar. Alcatel-Lucent är numera ett betydligt mindre företag än Ericsson.

Trots förlusterna hävdar vd Ben Verwaayen att företaget är på rätt väg och att en vändning är nära förestående. Exempelvis var kassaflödet positivt, och förlusterna inom WCDMA mindre än hälften så stora som året innan, bland annat eftersom ett antal produktlinjer skrotats och fokuseringen ökat. I Kina har man tack vare prisnedskärningar lyckats behålla sin marknadsandel, vilket Verwaayen räknar med sätter bolaget i en bra sits när nu 3G-kontrakten ska fördelas där. Men han medger att mycket arbete återstår.

För helåret 2008 omsatte Alcatel-Lucent 21,8 miljarder dollar, ner 4,5 procent från i förfjol, och alltså en förlust på 6,7 miljarder dollar. I fjärde kvartalet blev omsättningen 6,4 miljarder dollar och förlusten 5 miljarder dollar. Siffrorna kan jämföras med Ericsson som omsatte 8 miljarder under samma kvartal, upp 23 procent, och på helåret 25 miljarder dollar, upp 11 procent. Från att för något år sedan ha varit ungefär lika stora är nu sålunda Ericsson ett betydligt större företag.

För 2009 spår Alcatel-Lucent att marknaden för telekominfrastruktur går ner med mellan 8 och 12 procent. Det är mer pessimistiskt än Nokia-Siemens som tror på minus 5 procent, och mycket mer pessimistiskt än Ericsson som tror att marknaden blir lika stor i år som i fjol.

Fusionen mellan Alcatel och Lucent har ännu inte visat vinst sedan den genomfördes 2006.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)