JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Upp för Prevas, tuffare för Semcon

Konsultföretaget Prevas gjorde i fjol sitt bästa år någonsin både vad gäller omsättning och vinst. För branschkollegan Semcon, som är starkt beroende av bilindustrin, vände det brant nedåt under fjärde kvartalet.
Inbyggda systemspecialisten Prevas, med drygt 500 anställda, verkar ha fått ordning på både försäljning och marginaler - företaget växte i fjol med förstärkt vinst. Omsättningen ökade med över 30 procent till 616 miljoner kronor, och vinsten gick från 19 till 70 miljoner. Företaget visar upp marginaler över 11 procent, vilket måste anses mycket bra i konsultbranschen.

Även under det av konjunkturen tyngda fjärde kvartalet ökade såväl omsättning som vinst jämfört med året innan. Noterbart är att det förr problemtyngda området Industriell IT, som står för den fjärdedel av omsättningen som inte är inbyggda system, numera utvecklas positivt.

- Det är många faktorer som ligger bakom, allt från att vi tittat på interna kostnader och kostnader för underleverantörer till att vi fått in nya personer i ledningsgruppen som gör att jag har mer kontroll nu än i fjol, säger vd Mats Lundberg till Elektroniktidningen.

Andra framgångsfaktorer han nämner är att företaget rekryterat ett flertal experter på Windows Embedded och att det är en nära partner till National Instruments.

- Vi är ett av 14 företag i världen med en sådan statusen hos National Instruments, säger Mats Lundberg.

Han medger att 2009 blir tufft i rådande konjunkturläge, men tror samtidigt att hans företag kommer att ta marknadsandelar under året.

- Vi är förstås inte immuna mot konjunkturen på något sätt. Vi märker exempelvis att våra kunder tar längre tid på sig att fatta beslut. Men samtidigt tror vi att vi är finansiellt och strukturellt bättre rustade än många andra i branschen, och att vår förmåga att ta hand om hela projekt gör att slutresultatet kan bli starkare för vår del, säger han.

För branschkollegan Semcon gick det sämre. Semcon är ett betydligt större och bredare företag, som därtill är mycket mer beroende av bilindustrin. Fjärde kvartalet blev inte roligt, intäkterna minskade till 820 miljoner kronor från 896 miljoner året innan, och rörelseförlusten blev 36 miljoner kronor. Att helåret 2008 ändå blev bättre än 2007 är en klen tröst. Semcon har minskat personalen med 500 personer till drygt 2000 i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)