JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gartner allt deppigare
Igår meddelade analyshuset In-stat sin prognos om ett 20-procentigt fall för halvledarbranschen under 2009 (länk). Idag säger analytikerkonkurrenten Gartner att fallet blir ännu kraftigare, minst 24 procent. Första kvartalet blir värst, med minst 17 procent minus, spår företaget.
Så sent som i december trodde Gartner att 2009 skulle resultera i ett 16-procentigt tapp på världsmarknaden för halvledare. Nu menar dess analytiker att förutsättningarna har försämrats än mer, och att tappet snarare blir minst 24 procent, ner till 194,5 miljarder dollar.

Det skulle i så fall innebära det näst största raset i industrins historia. Rekordet från IT-kraschen i början av 2000-talet lyder på 32 procent. Och den rekordnoteringen är i fara, Gartners värstafallsscenario lyder på minus 33 procent i år. För första kvartalet spår bolaget 17 procents minus jämfört med motsvarande kvartal i fjol, men sannolikheten för att den siffran blir ännu sämre bedömer Gartner som stark.

För att spä på eländet tror analytikerna nu inte heller på någon snabb återhämtning. Precis som efter IT-kraschen är spådomen nu att det kommer att ta omkring tre år med måttlig tillväxt, mellan 8 och 10 procent per år, innan industrin är tillbaks i gammal god form. Gartner tror på en global omsättning kring 253 miljarder dollar först år 2012, att jämföras med 256 miljarder i fjol.

På lite längre sikt är det utvecklingen inom DRAM avgörande, enligt Gartner. DRAM-tillverkarna har de senaste två åren förlorat sammanlagt 13 miljarder dollar, och på grund av konkurser, nedläggningar och produktionsminskningar kommer framemot hösten utbudet att minska och priserna att öka, spår Gartner. Men eftersom flera DRAM-tillverkare trots krisen investerar i ny utrustning blir prisökningen temporär – DRAM-industrin kommer åter att visa överkapacitet inom några år tror analytikerna.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)