JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Halvledarindustrin har redan drabbats hårt av finanskrisen. Men det blir värre. Åtminstone i Tyskland, som är Europas starkaste elektroniknation. Det hävdar experter i den tyska industriorganisationen ZVEI.
Tyska ZVEI samlar 1 600 medlemsföretag inom elektronik och elteknik. Nu spår organisationen att halvledarmarknaden i landet kommer att minska med 23 procent under detta år, till omkring sju miljarder euro.

– Vi står inför det kraftigaste fallet inom halvledarindustrins historia. Samtidigt baserar sig våra analyser på siffror som samlades in i december i fjol och sedan dess har situationen förvärrats markant, säger Ulrich Schaefer, marknadsexpert på ZVEI.

Han menar att den största marknaden – integrerade kretsar – kommer att störtdyka med 24 procent under 2009. Något mindre illa går det för segmenten diskreta kretsar, optoelektronik och sensorer, som alla spås tappa 16 procent av marknaden under året.

Tittar man på olika industrisegment visar det sig att halvledarförsäljningen till den tyska fordonsindustrin minskade med 8 procent under fjolåret, medan motsvarande siffra för it-industrin låg på minus 17 procent. Tuffa siffror, men inte katastrofala menar ZVEI.

Den stora förloraren var istället telekomsektorn vars marknad minskade med hela 44 procent i fjol. Produktionsflytt till utlandet anges som huvudorsak till nedgången. Därmed har telekomindustrins betydelse för halvledarindustrin minskat betydligt i Tyskland, hävdar ZVEI.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)