JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 5 augusti 2020 VECKA 32
Ericsson har visat att vanliga kopparledningar kan skrämmas upp i datatakter på 0,5 Gbit/s. Med tekniken kan dagens telekomnät i högre utsträckning användas för IP-tv och för mobilnätens ökande behov av returtrafik.
Vektoriserad VDSL2 - så kallas tekniken som Ericsson använt för att få upp datatakten i vanliga partvinnade kopparledningar till nya världsrekordet över 0,5 Gbit/s. Den höga datatakten kan vidmakthållas upp till 500 meter, vilket gör att operatörerna kan slippa bygga ut dyra optonät för bredbandstjänsterna och i stället använda existerande kopparledningsnät för den sista biten till abonnenterna.

För Ericsson är det också mycket viktigt att tekniken klarar den allt mer krävande returtrafiken (backhaul) från mobiltelefonins basstationer. I takt med att mobilt bredband ökar i popularitet har returtrafiken blivit något av en flaskhals, något som väntas bli ett ännu större problem när mobilstandarden LTE slår igenom. Kostnadseffektiv återmatning av mobiltrafiken kommer då om inte förr att bli ett nödvändigt konkurrensvapen.

Det tekniska genombrottet består i minimering av överhörningen mellan de olika parledningarna i kabeln - det är detta som vektoriseringen går ut på. Tekniken ökar också möjligheten att styra effektåtgången (power management) vilket kan minska strömförbrukningen för kommunikationen. Standardiseringen av vektoriserad VDSL2 pågår och väntas enligt Ericsson bli klar i slutet av året.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)