JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Facket ifrågasätter bilden av Torsby
Vad tycker egentligen kunderna om Notes fabrik i Torsby och hur bra är kvaliteten? Det är frågor där Notes vd och koncernchef Arne Forslund och de lokala fackklubbarna har olika åsikter.
Kontraktstillverkaren Notes fabrik i värmländska Torsby undgick länge de kraftiga neddragningar som drabbade resten av koncernens svenska fabriker. Men i slutet av förra året gick proppen ur även i Torsby. I två omgångar varslades 107 av de 180 anställda om uppsägning och dessutom fick den omtyckta vd:n Gerd Levin-Nygren sparken.

Händelserna i Torsby var ett givet ämne när Elektroniktidningen träffade Arne Forslund under Electronixmässan i Göteborg för två veckor sedan (länk). Men den förklaring han gav har gett rekordmånga kommentarer från läsarna som i de flesta fall har en annan uppfattning.

Fackklubbarna vid Notes fabrik i Torsby känner inte heller igen den bild som Arne Forslund målade upp. IF Metall och Unionen har gått så långt att de författat en gemensam skrivelse där de bemöter hans påståenden (se nedan).

Arne Forslund vill dock inte gå i offentlig polemik med fackklubbarna utan lämnar följande skriftliga svar: ”Jag uppskattar verkligen det engagemang och den energi som finns i Torsby. Mitt tidigare uttalande är faktabaserat och jag kommer att fortsätta dialogen kring detta internt.”

Öppet brev från fackklubbarna på Note Torsby:
Med anledning av artikeln ”Göteborg nästa för Note” (länk) känner vi att detta måste bemötas då artikeln är orättvist vinklad mot Torsby-fabriken.

– Det är en process som pågått i över ett år. Vi sa till dem att nedgången kommer, de sa att de inte såg den och gjorde inget för att minska kostnaderna. När nedgången väl kom var det för sent.
Ledningsgruppen lämnade in en budget för att hantera situationen då marknaden gick ned, denna budget var tänkt att införas i två etapper under 2009 men godtogs inte av koncernledningen.

Det första varslet på 47 personer var genomfört och omställningen inför Q1 för var klart sista februari 2009.

Note Torsby har kommit långt i arbetet med besparingsprojekt enligt koncernstrategin.

-Från och med kvartal fyra i fjol vändes vinsten till förlust i Torsby.
Att Torsby-fabriken skulle gått med röda siffror redan under Q4 2008 är ett uttalande som bör granskas då detta verkar sakna bakomliggande fakta.

– Torsby har inte fungerat perfekt. De har haft relativt hög omsättningshastighet på kunderna. Ibland har det berott på kvaliteten, ibland responsen. Kunder som velat flytta produktionen till våra fabriker i Polen eller Kina har haft svårt att göra det. Jag har rest runt bland många kunder och fått den responsen direkt ifrån dem.
Att Torsby-fabriken skulle haft ”en stor omsättningshastighet på kunder” kan besvaras med att det senaste året har enav 60 aktiva kunder lämnat fabriken, orsaken var att kunden själv blivit uppköpt och tagit hem produktion (detta skedde under 2008).

Arne Forslund säger i artikeln att han rest runt och träffat kunder som velat flytta produktionen ifrån Sverige till våra utländska fabriker, men de skulle ha haft svårt att genomföra detta med hjälp av Torsby-fabriken.

Personal med daglig kundkontakt i Torsby har inte fått samma bild av ovanstående då de pratat med kunderna.

I samråd med kunden har vi tagit fram underlag för transfer men att det varit upp till kunden i slutändan att avgöra vart produktionen ska ligga.

Torsby-fabriken är specialiserade på ”low volume, high mix” med många kunder som har komplexa produkter som inte alltid är lämpade att transferera till våra tillverkande fabriker i Polen, Estland, Litauen och Kina .

Styrelsen för IF Metall samt Unionen
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)