JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson anammar Edgewares IPTV-server

Svenska Edgewares server för IPTV blir en del av Ericssons IPTV-lösning. Detta efter ett samarbetsavtal mellan de två företagen som än mer befäster Edgewares position som branschstandard inom IPTV.
Edgeware går från klarhet till klarhet. Nyligen drog bolaget in 8 miljoner dollar i riskkapital - en prestation i dagens konjunkturläge - och samtidigt öppnade företaget kontor i USA. Företagets IPTV-server får toppbetyg i tester, och nu har man skrivit avtal med Ericsson om att ingå i telekomjättens globalt marknadsförda IPTV-system. Sedan tidigare finns Edgewares produkter i utbudet från Alcatel-Lucent och Nokia Siemens Networks.

- Det visar att vår teknik är accepterad i branschen. Vi börjar faktiskt kalla oss branschstandard, säger Joachim Roos, Edgewares vd, till Elektroniktidningen.

- Ericsson är en relativt ny aktör inom IPTV som satsar hårt på nischen. Det gör avtalet med dem extra spännande för oss, även om alla våra partnerskap förstås är mycket viktiga, säger han.

Han menar att det är bra drag i denna bransch, då tv-operatörerna inte lidit lika mycket av konjunkturläget som andra företag.

- Många operatörer har starka balansräkning och är villiga att investera. IPTV innebär ett paradigmskifte där flera aktörer vill flytta fram sina positioner, säger han.

I Sverige har Telia sedan drygt ett år byggt ut sitt IPTV-nät med Edgewares produkter. Med funktioner som time-shift (motsvarande videobandens bakåtspolning) och möjligheten att titta på valfritt program vid valfritt tillfälle som SvT Play håller hela tv-konsumtionen på att förändras.

Samtidigt håller gränsen mellan kabel-tv och IPTV å ena sidan och Internet å den andra sidan på att luckras upp. Edgeware har därför sedan en tid även jobbat med en TCP- och HTTP-baserad version av sin videoserver.

- Det är lite annorlunda, tekniskt svårare, och här konkurrerar vi mer mot standardiserade lösningar. Men vi har visat att även med 10 procents paketförluster och massiva omsändningar klarar vi våra 20 Gbit/s utan kvalitetsproblem, säger han.

Den amerikanska operatören Zillion TV, dit Edgeware är hovleverantör, använder denna teknik som ger tittarna en mycket större valfrihet i anpassningen av det egna tv-utbudet.

- Webb-tv är en högintressant företeelse som vi tror kommer att bli väldigt stor, säger Roos.

Edgeware bygger sina servrar med en annorlunda teknik än de tidiga lösningarna som var mer av "brute force" byggda på pc-kluster. Sådan teknik blir allt mindre kostnadseffektiv och allt mer strömkrävande ju större kraven är. Edgewares flashminnesbaserade produkter är mycket mer deterministiska, tar liten plats och drar minimalt med ström. Paradprodukten, videoservern Orbit 2x, tar bara en lucka (1U) i ett 19-tumsrack och klarar att streama upp till 20 Gbit/s - drygt 32000 samtidiga videoströmmar - från indata på 1,2 Gbit/s. Det motsvarar upp till 2500 HDTV-tittare eller 5400 vanliga tv-tittare. Och den drar inte mer än 85 W vid maximalt effektuttag.

Att tekniken är annorlunda gör dock att vissa operatörer gärna vill ha data från oberoende källor för att verkligen tro på de prestandatal företaget hävdar. Därför har Edgeware låtit brittiska Ioko verifiera siffrorna, och man har nu intyg på att produkterna verkligen håller vad de lovar, även under maximal belastning.

- Det finns alltid en sund skepsis när någon kommer med banbrytande teknik. Iokos tester gör livet lite enklare för oss, säger Joachim Roos.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)