JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Nokia har porterat telefonoperativsystemet Symbian till Intels x86-processor Atom. Nokia presenterar ännu inga egna planer på att använda plattfomen – men kanske någon annan blir inspirerad?
– Det skulle vara kul att se vilket intresse vi skulle kunna generera för den här porteringen. Särskilt om det går att involvera några stora namn som partners som går in och investera i utvecklingen av produktlösningar, bloggar Nokias Symbian S60-chef Lee Williams.

– Det är oftast inte tekniken som sätter gränsen för fantasin utan affärsrealiteter.

Symbian är ett populärt operativsystem i pc-mobiler och kör där på mobilvärldens klassiska processor Arm. Nokias avdelningar har länge lekt med x86-porteringar av Symbian, men har aldrig pratat öppet om dem.

Porteringen av Symbian använder Nokias användargränssnitt S60 och kan köra program som anropar programvarugränssnittet OpenGL.

Nokias Symbian konkurrerar allt mer med Linux i pc-mobiler. En av Linuxkonkurenterna är Googles Android.

Också Android kan köras på Atom och publikationen Ars Technica tror att det är detta som lockat Nokia att berätta om Symbian på x86.

Ars Technica avfärdar dem som föreslår att Netbooks skulle kunna köra Android. Det finns andra Linuxar bättre än Android anpassade för netbookens större skärm. Användarprogrammen i Android skrivs dessutom i Java, så du kan inte dra nytta av gamla Linuxtillämpningar.

Istället tycker Ars Technica att MID-datorer och surfplattor ligger mer i rätt storlek för Android på Atom. Och för Symbian på Atom.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)